Prijave za seminar Uključivanje zajednice/Angažirane umjetničke prakse koji će se održati od 13. do 15. ožujka u OKC Palach produžene su do petka 9. ožujka 2018.

Podsjećamo, cilj seminara jest približiti suvremene umjetničke prakse koje se temelje na radu u zajednici i/ili sa zajednicama te na analizi (propitkivanju) društvenih situacija i odnosa unutar kojih se provode. Namijenjen je zajednicama, susjedstvima, djelatnicima gradskih, županijskih i turističkih institucija i organizacija, zaposlenicima društva RIJEKA 2020 kao i timovima programskog pravca 27 susjedstava te sudionicima projekta Tandem.

Cjelokupan program pogledajte OVDJE.

U nastavku teksta možete pročitati kratke opise nekoliko predavanja koja ćete imati prilike poslušati na seminaru:


Umjetničko djelo kao društveni kotač i oruđe (samo)emancipacije – Kristina Leko

Na primjeru jednog participacijskog umjetničkog projekta u zajednici pokušat ćemo razvidjeti tko se sve može pojaviti u ulozi aktera/ki, suradnika/ica, sudionika/ica, protagonista/ica (itd.) te koji su mogući zajednički i posebni interesi? Zašto i kako bi se pojedini član zajednice, ili pak učitelj, socijalni radnik, kulturni menadžer, umjetnik ili umjetnica, gradski službenik… trebao i mogao angažirati u kulturno-umjetničkoj produkciji u zajednici? Kako izmjeriti kvalitetu participacije? Ili suradnje? Zbog čega dolazi do patroniziranja i instrumentalizacije umjetnosti i/ili zajednice i kako to izbjeći? Koja je pri tome uloga javnosti tj. javnog prostora i kako uopće stvoriti javni prostor? Izlaganje će biti popraćeno dijelom prominentnim a dijelom anonimnim umjetničkim projektima te će dati sažet pregled problematike i pojmova vezanih uz sklopove umjetnosti u javnom interesu i umjetnosti za društvene promjene (art for social change).

 

Participativna umjetnost i umjetnost zajednice; što jest – a što nije – participativna umjetnost te zašto je bitna i izazov, François Matarasso

Participativnoj je umjetnosti tijekom proteklih godina porastao značaj. S radikalnih margina umjetnosti u 1970-ima pomaknula se k njezinom središtu i postala prihvaćena diljem umjetničkog i kulturalnog sektora. Ali što je ona točno? Zašto je drugačija od drugih vrsta umjetnosti? Ovo predavanje ponudit će jednostavnu definiciju – participativna umjetnost je umjetnost koju stvaraju profesionalni i neprofesionalni umjetnici – a uz to će razmotriti izazove koje već sama takva ideja predstavlja našim pretpostavkama o umjetnosti. Predavanje će izložiti osnovne razloge bavljenja ovim područjem te objasniti zbog čega su nejasnoće i napetosti koje se unutar njega javljaju upravo ono što mu daje takvu energiju i kreativnost.

 

Participativna umjetnost i društvene promjene – Što, kako i zašto participacija u stvaranju umjetnosti donosi promjene, François Matarasso

Zašto mislimo (ili se nadamo) da participativna umjetnost polučuje učinak? Kakve pretpostavke čine podlogu takvog očekivanja? Koji su dokazi njegove istinitosti? Kakve obaveze donosi? Stvaraoci politike, donatori, planeri i umjetnici, svi naizgled imaju potpuno drugačija očekivanja od participativne umjetnosti. Često se javlja uvjerenje da bi ona trebala dovesti do društvenih promjena i dolazi do pretpostavke da je takva promjena ne samo moguća već i provediva. No istina je puno složenija jer nitko nema ni približno takvu kontrolu nad umjetnošću kakvu to uvjerenje da naslutiti, niti bi je trebali imati. Ovo će predavanje pružiti pogled na povijest i zamke razgovora o društvenom utjecaju te predložiti neke načine za njegovo postizanje.

 

Građanska akcija – umjetnost društvenog angažmana kao izazov, Philipp Dietachmair

Građanska akcija rađa se iz osjećaja, kaže španjolski sociolog Maunel Castells. Nezadovoljstvo i frustracija osobnim, ali i strast i traženje mogućnosti za promjenom, pružaju ljudima snažan razlog za angažman u vlastitoj zajednici. Umjetnost je svojom sposobnošću zamišljanja alternativne stvarnosti često ključna u izražavanju kontroverze i nade. Radnici u kulturi zato često mogu pomoći pri katalogiziranju ljudskih osjećaja spram inicijativa zajednice koje će uroditi plodom. Ovo će nas predavanje upoznati s takozvanom „društvenom sekvencom”, modelom koji nam pomaže razumjeti takve procese, a koji je zasnovan na ECF-ovoj studiji kulturalnih inicijativa diljem Europe. Prikazat će pet koraka „sekvence” koristeći primjere kulturalne građanske akcije iz raznih europskih zemalja uključujući i Hrvatsku.

 

(Neo)liberalni izazovi angažirane umjetničke izvedbe – Andrej Mirčev

Predavanje nastoji problematizirati i reflektirati emancipacijski karakter angažiranih umjetničkih izvedbi, propitujući u kojoj mjeri i kada ideja angažmana biva interpelirana neoliberalnom ideologijom te kada umjesto promjene služi održavanju društvenog statusa quo. Imajući u vidu trenutni kontekst zaoštrenog ideološkog, klasnog i nacionalnog antagonizma, svjedoci smo nastajanja brojnih umjetničkih praksi, inicijativa, platformi i projekta kojima je zajedničko upravo inzistiranje na društvenom angažmanu. U tranzicijskim uvjetima afirmacije tržišnih modela, sama ta odrednica angažiranih umjetničkih praksi pred dvostrukim je izazovom: kako, s jedne strane, doprijeti do što šireg sloja publike? I na koji se način oduprijeti aproprijaciji od strane struktura moći i instrumentalizaciji političkih elita?

 

Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene – Sonja Leboš

Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene prva je interdisciplinarna studija zagrebačke četvrti Maksimir. Iz studije su se razvile umjetničko-aktivističke intervencije s ciljem ukazivanja na potencijale Maksimira, te platforma za razvoj umjetnosti u javnom prostoru aRs PUBLICae.

 

Prijavnica na seminar nalazi se OVDJE.