Ciglena kuća

Ciglena kuća ugrađuje kreativnost u slobodno vrijeme mladih, a dugoročno gradi temelje za sadržajniju odraslu dob. To je prostor za dnevni boravak ukorijenjen u pravu svakog djeteta na pristup kulturnom sadržaju, informacijama, učenju i zabavi – mjesto na kojemu svako dijete ima slobodu razviti svoj potencijal i izraziti se.
 • [ri:map]

  2016–2017
 • [ri:learn] i [ri:invent]

  2017–2019
 • [ri:build]

  2019

centar za kreativnost mladih

Kako osigurati kulturnu budućnost grada ključno je pitanje i za Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture i za zajednicu općenito.

Odgovor se, naravno, može pronaći u dobro isplaniranom, aktivnom radu s novim generacijama: djecom i mladima. Međutim, nije lako osmisliti odgovarajući pristup s prikladnim prostornim i ljudskim resursima. Bilo je potrebno dugotrajno promišljanje, u kojemu se spajaju postojeće inicijative, povezuju umjetnici/institucije, analiziraju postojeći problemi.

Naše je rješenje Ciglena kuća, općinska inicijativa u jedinstvenoj recikliranoj tvornici u kojoj se kombiniraju institucije i programi te omogućuje sadržaj radikalno drugačiji od bilo koje druge, postojeće inicijative u Hrvatskoj.

Ciglena kuća je istovremeno fizički prostor i čvorište za suradnju kojim upravljaju ključne kulturne institucije. Služi kao žarišna točka znanja i inspiracije za čitavo stanovništvo, a posebno djecu.

U ovom poduhvatu udružile su se tri gradske kulturne institucije ( Gradska knjižnica, Gradsko kazalište lutaka i Art-Kino ) kao logični partneri. Oni razvijaju programe uz potporu lokalnih organizacija za djecu i mlade. Model Ciglene kuće uključuje istraživanja, potiče čitanje, neformalno obrazovanje i aktivno sudjelovanje djece.

Ideja u vezi s Ciglenom kućom je odgovor na ograničenu kulturnu ponudu prilagođenu djeci i mladima, problem slobodnog vremena koje su preuzele globalne kompanije radi svojeg profita i rastuća suvremena nepismenost.

Ciglena kuća ugrađuje kreativnost u slobodno vrijeme mladih, a dugoročno gradi temelje za sadržajniju odraslu dob. To je prostor za dnevni boravak ukorijenjen u pravu svakog djeteta na pristup kulturnom sadržaju, informacijama, učenju i zabavi – mjesto na kojemu svako dijete ima slobodu razviti svoj potencijal i izraziti se. Naglasak se stavlja na krilaticu “S njima, ne samo za njih”. Roditelji su partneri osoblja koje se brine o djeci izvan obiteljske strukture. Unutar ove miješane zajednice Ciglena kuća postaje prostor za razvoj ranih međukulturnih kompetencija, kao ključ budućem razvoju našega grada i Europe.

Fizički je Ciglena kuća dio revitalizirane bivše tvornice Rikard Benčić, rastućeg kompleksa kulturnih institucija u blizini središnjeg željezničkog kolodvora. Taj kompleks i njegova infrastrukturna važnost za projekt Rijeka 2020 detaljnije su opisani u dijelu 4.2.1. Centar za kreativnost mladih postaje dijeljeno mjesto za odgojne i obrazovne programe namijenjene djeci i mladeži.

Prije nego Ciglena kuća dobije svoj konačni oblik u 2019. godini, umjetnički programi odvijat će se na raznim lokacijama u Rijeci: javnim prostorima, kulturnim centrima, školama, kazalištima, knjižnicama. Kada centar postane funkcionalan prostor, nastavlja djelovati kao platforma za kulturni kontakt, odašiljanje kulturnih signala i timova na izdvojene lokacije.

Program

RI kulturna putovnica

 • S ciljem ojačavanja kapaciteta kulturnih i obrazovnih organizacija koje rade s djecom i za djecu: istraživanje navika, potreba, interesa; kreiranje kulturne putovnice, koja omogućuje pristup i prava; izrada edukativnih materijala i primjena programa edukacija za partnere.

Multimedijski kamp

 • Multimedijski kamp je zamišljen kao ljetni društveni događaj u trajanju od jednog tjedna, u kojemu djeca i mladi stječu ili usavršavaju tehničke kompetencije za izradu multimedijskih sadržaja. Uče kako kritički razmišljati ( svjesnost o medijima ) kako od mentora tako i razmjenom informacija sa svojim vršnjacima (“uzajamno učenje”). Prvi kamp planiran je u 2017. godini, nakon čega će se održavati svake godine. Povezujući teoriju i praksu, kamp postaje jedinstvena platforma za umrežavanje i edukaciju budućih stručnjaka u riječkoj audiovizualnoj industriji.

Ciglena kuća na kotačima

 • Ciglena kuća nije samo građevina, već i stil, sadržaj i energija. Ona mora biti mobilna: Kreativnost u pokretu – kulturna karavana i knjižni klubovi osnovani u suradnji sa Županijskim bibliobusom; Sretna kućica – mješavina književnosti, filma i kazališta lutaka, na temelju nagrađivane slikovnice. Ovim projektom ona putuje do djece u udaljenim selima i zajedno s knjigama donosi im plemenitu priču o najmanjoj knjižnici u Hrvatskoj, a možda i u Europi, koja se nalazi u selu Kuti u Gorskom kotaru i koju vode volonteri.

Mjesec dječje knjige

 • Ovaj jednomjesečni događaj ugošćuje popularne europske autore za djecu i obuhvaća kreativne književne, vizualne i stripovske radionice, posebne aktivnosti koje organiziraju knjižni klubovi, inicijative za promociju čitanja kroz suradnju s piscima, ilustratorima, prevoditeljima, urednicima i izdavačima dječjih knjiga.

Slatko kazalište

 • Projekt Slatko kazalište je “kazalište u pelenama”. U njemu se nude predstave za malu djecu i bebe (0–3). Bebe i roditelji se zajedno s izvođačima nalaze na pozornici prekrivenoj mekom spužvom. Roditelji uče jednostavne igre i animiranje predmetima, što mogu primjenjivati kod kuće. Sastavni dio takve predstave je fizička interakcija između djece i glumaca, rekvizita, scenografije i lutaka.

Senzorno kazalište

 • Radi se o obliku umjetnosti rođenom iz sinergije između umjetnosti i terapije. Ovaj projekt je višenamjenski: sadrži senzornu sobu kao kazališni događaj i prostor za radionicu za izradu instrumenata i taktilnih predmeta, sve što je neophodno za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u odrastanju.

Priče s krova

 • Fuzija pripovijedanja i izvođenja. Priče i bajke čitaju se naglas uz animaciju, što omogućuje neposredni kontakt s pripovjedačem. Niz susreta u Dječjoj knjižnici, u kojoj djeca odabiru što žele slušati/čitati na sljedećem okupljanju. Održava se na krovu Ciglene kuće, na kojemu se planira održavanje “kazališta na otvorenom”.

  Međunarodni partner: L’Antic teatre Barcelona.

Brickzine

 • Internetski časopis koji pokriva teme kao što su kultura, kreativnost, obrazovanje i knjige.

  Aktivnosti: Škola novinarstva, multimedijska škola, radionica o digitalnim slikovnicama.

Klik! Lab – Klik! Instal – Klik! Fest

 • Kliker je prva hrvatska platforma osnovana s ciljem razvoja suvremenog plesa, koji je namijenjen mladim plesačima i publici. Projektne aktivnosti održavaju se na javnim prostorima, u osnovnim školama i u Ciglenoj kući. Partnerstva i suradnje rezultirat će inovativnim i jedinstvenim aktivnostima: edukativnim programima, rezidencijama, aktivnostima specifičnima za prostor, gostujućim nastupima i festivalskim produkcijama.

  Glavni partner: Prostor Plus.

  Nacionalni partner: Mreža Kliker.

  Međunarodni partneri: Kopergietery (Gent), Mercat de les Flors (Barcelona), PTL (Ljubljana), Kino Šiška (Ljubljana), fABULEUS (Belgija).