Karneval

Projekt Ri:2020, kako se približava vrhuncu svojeg “ostvarenja”, uokviren je najznačajnijom lokalnom tradicijom – Riječkim karnevalom. Karneval će svečano otvoriti i zatvoriti projekt.
  • [ri:map] i [ri:learn]

    2016–2018
  • [ri:invent]

    2018–2019
  • [ri:build]

    2019–2021

[prolog] Veliko otvorenje – veljača 2020.
[epilog] Veliko zatvaranje – veljača 2021.

Želimo organizirati dostojan Prolog za 2020. godinu, vrhunac procesa učenja. Godinu želimo zaokružiti Epilogom na početku 2021. godine.

Na početku svake nove godine u Rijeci tradicionalno dolazi do potpunog prevrata tijekom tzv. “petog godišnjeg doba”, kako se karneval naziva u našem gradu. Pravila se mijenjaju i stavljaju se maske. Ta je invazija tradicionalni događaj koji neke može i iznenaditi. Njegov je temelj mašta i snalažljivost građana iz čitave županije. Oni tijekom čitave godine pripremaju kostime, maske i koreografije. Sastaju se u garažama kako bi zajedno šili – čitave obitelji na svojim kostimima rade u svojim susjedstvima, nakon posla i škole. Karneval je vjerojatno najraširenija participativna kulturna aktivnost u Rijeci.

IMPULS

Više od 50 000 ljudi okuplja se svake godine na riječkim ulicama kako bi sudjelovali u ovom događaju, zimi i usprkos vremenskim prilikama ili događajima u svijetu. Karneval utječe na svakog pojedinca. Svatko je, bio on posjetitelj ili izvođač, obvezni sudionik. Upravo tu dinamičnost želimo istaknuti prilikom ovog važnog projekta Europske prijestolnice kulture.

Ideje vezane uz karneval istodobno su poganskog i kršćanskog porijekla, kao obećanje novog rasta i transformacija nade u gozbu postajanja, promjene i obnove. To je znak koji želimo poslati svojim susjedima, svojim posjetiteljima i Europi.

Subverzivnost, smijeh, podvojenost i postajanje, sve su to elementi koji prožimaju neslužbeni jezik karnevala. “Službeno” se potkopava kroz smijeh, a svijet se gleda novim očima.

Neke smo lekcije naučili od svečanih otvorenja drugih europskih prijestolnica kulture. Odlučili smo da titulu nećemo proslaviti organiziranjem “spektakla” za projekt Rijeka 2020 ili jednokratnog masovnog događaja. Radije ćemo iskoristiti duboko ukorijenjeni svenarodni događaj kakav je Riječki karneval. Karneval se ne može narediti, on je slobodan. Karneval na kraju ne može biti površan, jer je zapravo duboko ukorijenjen u tradiciji koja živi generacijama.

Kao sve tradicije smještene u modernom kontekstu, i Riječki karneval treba transformaciju i nove impulse. Velika je to prilika koju donosi titula Prijestolnice kulture.

Karneval ćemo pratiti i razvijati već od 2017. godine, u bliskoj suradnji s lokalnim udrugama, zajednicama, zvončarima, školama, orkestrima i sportskim klubovima. Gotovo tri godine eksperimentiramo zajedno s karnevalskim skupinama iz čitave kvarnerske regije.

Surađujemo s europskim inicijativama kako bismo umnožili boje karnevala, prikupili vještine i prakse iz drugih karnevalskih tradicija te eksperimentirali. Postoji iskrena želja za učenjem među svim sudionicima Riječkoga karnevala.

Do 23. veljače 2020., kada Međunarodni riječki karneval službeno otvori godinu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, naši građani/izvođači spremni će dočekati susret s posjetiteljima i svojim europskim kolegama u čarobnoj mješavini naslijeđa i suvremenosti.

To će trajati do 14. veljače 2021., kada se ključevi grada vraćaju gradonačelniku i karnevalu još jednom dolazi kraj – kraj koji je, kao i uvijek, samo novi početak.

LOKACIJE

Riječki karneval traje nekoliko dana i prvo počinje u manjim gradovima diljem PGŽ te Dječjim karnevalom. Fokus se, prije svega, stavlja na stvaranje ovih ishodišnih točaka, rasprostranjenih čitavom Županijom.

Njegov vrhunac je tradicionalna povorka Korzom, glavnom šetnicom i komercijalnim središtem Rijeke. Povorka je povezana s klasterima projekta Ri:2020, pokrenutima na tri središnje lokacije u gradu, u čemu sudjeluju lokalne zajednice. One klastere tumače kako god žele, u skladu s istinskom karnevalskom tradicijom. Ti paralelni događaji preklapaju se s glavnom povorkom na Korzu, te stižu u centar grada s njegovih rubova, iz naselja i susjedstava.