Lungomare Art

Serija od jedanaest trajnih instalacija suvremene umjetnosti inspiriranih Kvarnerom, postavljenih na deset lokacija duž kvarnerske obale i na otocima.

Suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama.

Instalacije, čiji su autori renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, u odabiru češkog kustosa Michala Kolečeka, podsjećaju na tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice. Uz estetsku, imaju i funkcionalnu vrijednost – neke od njih postaju nova odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje.

Lungomare Art otkriva priče koje nećete naći u uobičajenim turističkim brošurama, a kao polazište za njihovo istraživanje možete odabrati bilo koju lokaciju. Na obali: na ulazu u Brseč, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na kopnu i ispod mora u Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na riječkim Pećinama, na plaži Svežanj na Žurkovu u Kostreni i u parku u središtu Crikvenice. Ili na otocima: pristanište u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Obilazak može početi u ljeto 2020. Autori radova su poznate umjetnice i umjetnici među kojima izdvajamo Liama Gillicka (UK), Jiříja Kovandu (CZ), Numen/for Use (HR), Harumi Yukutake (JP) i Smiljana Radića (CL).

Projekt Autorske bure sastavni je dio programa Lungomare Art. U periodu od ožujka do svibnja 2018. godine, odabrani regionalni autori i autorice, proveli su mjesec dana na Kvarneru, otkrivajući zanimljivosti ovoga kraja (svaki autor zasebno na dodijeljenoj lokaciji). Svi autori i autorice imali su zadatak napisati kratak prozni tekst vezan uz lokaciju na kojoj su boravili. Selektorica programa bila je spisateljica Željka Horvat Čeč, a autori su birani s mišlju na sintagmu „luka različitosti“, koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Za zbornik Autorske bure u konačnici je napisano 16 priča, objavljene su u izdanju RIJEKE 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

U galeriji možete pogledati fotografije Lungomare Art lokacija i književnih večeri u sklopu Autorskih bura.

Izdvojeni projekti

Autorske bure

19. ožujka - 12. lipnja 2018.
Kvarner

Autorske bure

Arhivirano