Lungomare

Muzej, živ i u pokretu, fizički i virtualni put koji slijedi tragove života uz Jadransko more. Serija od 15 posebno dizajniranih instalacija postavljena diljem grada i regije.
 • [ri:map]

  2016–2017
 • [ri:learn]

  2017–2018
 • [ri:invent]

  2018–2020
 • [ri:build]

  2020–2021

Muzej u pokretu

Lungomare je fleksibilan muzej u pokretu, na otvorenom, koji postaje točkom susreta i reinterpretacije prirodnog, društvenog i povijesnog nasljeđa. On je nova kulturno-turistička ruta s digitalnom nadgradnjom koja povezuje muzejske institucije, lokalne zajednice i posjetitelje – privremene sugrađane našeg grada i regije.

Planirane su četiri polazne točke (Opatija, Rijeka, Crikvenica i Zračna luka Rijeka) na kojima će se situacija sa svih 15 lokacija – dizajniranih instalacija – moći uživo pratiti na TV ekranima postavljenima na svakoj polaznoj točki. Na tim mjestima, kao i pomoću posebno razvijenih aplikacija za pametne telefone, posjetitelji mogu dobiti informacije o prijevozu i vodičima te rezervirati karte za posebne programe.

Riječ je o transinstitucionalnom programu koji zajednički vode Prirodoslovni muzej u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Hrvatski muzej turizma i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja koji na revolucionaran način otvara vrata plodnoj suradnji ustanova koje čuvaju našu baštinu. Stručnost četiriju muzejskih institucija koje vode projekt jamstvo je znanja i relevantnosti odabranih lokaliteta. Sinergija muzejâ i suradnja sa slobodnim umjetnicima i turističkim zajednicama obogaćuje ponudu kulturnog turizma.

Program Lungomare potiče pristupačnost, unaprjeđuje veze između lokalnih zajednica, bile one urbane, ruralne ili primorske te slavi tradiciju i nanovo promišlja ulogu mora u našim životima.

 

Impuls: More je stanovnicima Rijeke i riječke okolice neizmjerno važno. Kao glavna odrednica klime, Jadransko je more kroz pomorsku trgovinu, vojnu eksploataciju, industrijsku proizvodnju te ribarstvo i turizam oblikovalo život u ovoj regiji na jedinstven način. No priča o životu uz more preraznolika je da bi se mogla ugurati u tek jednu zgradu. Ona obuhvaća obalna i planinska područja, otoke i uvale, urbanu luku – sva ona mjesta koja regiju čine jedinstvenom po svom prirodnom i kulturnom naslijeđu. Iz tog smo razloga odabrali format “muzeja u pokretu” – prilagođen lokalitetima, održavan uz angažman lokalnog stanovništva, fleksibilan i cjelogodišnji.