Lungomare

Lungomare je točka susreta i reinterpretacije prirodnog, društvenog i povijesnog nasljeđa kroz suvremenu umjetnost s namjerom da poveže lokalne zajednice i posjetitelje – privremene sugrađane naše regije.
 • [ri:map]

  2016–2017
 • [ri:learn]

  2017–2018
 • [ri:invent]

  2018–2020
 • [ri:build]

  2020–2021

Muzej u pokretu

Odabrane lokacije programskog pravca Lungomare – Brseč, Lovran i Lovranska Draga, Volosko, riječke plaže Pećine i Kantrida, Ribarnica u Rijeci, Kostrena, Bakar, Crikvenica, Zebar u Vinodolu, Lopar na Rabu, Baška na Krku, Grad Cres te Beli i Lubenice na Cresu, Mali Lošinj i otok Susak čine prirodni pojas koji okružuje Kvarnerski zaljev. One predstavljaju različite vrste zajednica – gradske, industrijske, turističke, ruralne, otočke, ribarske ili morske.

Posebnosti ovih lokacija interpretirat će se kroz suvremenu umjetnost na dva načina: literarni – kratke autorske priče inspirirane lokacijama i serijom od 15 posebno dizajniranih umjetničkih instalacija posvećenih Lungomare zajednicama, a postavljenih diljem regije te kuriranih od strane Michala Kolečeka, dok će partneri muzeji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej Rijeka također istaknuti specifičnosti na 15 Lungomare postaja, na temelju čega će se izgraditi i popratni digitalni sloj rute.

Odabrali smo format kulturno-turističkog puta s postajama kod umjetničkih instalacija koji je prilagođen lokalitetima, održavan uz sudjelovanje lokalnog stanovništva i traje tijekom cijele godine.