RiHub

Dodatni program
RiHub je mjesto susreta, razmjene ideja i zajedničkog rada. U RiHubu se okupljaju građani uključeni u projekt EPK, budi se motivacija i nadahnuće za osmišljavanje novih ideja i modela koji vode unaprjeđenju života u gradu.

Osim EPK programima u koje su uključeni građani, RiHub otvara svoja vrata i svima ostalima koji u njemu mogu pronaći mjesto za privremeni i povremeni rad.

Kroz RiHub, kao središnje mjesto informiranja o projektu Europske prijestolnice kulture, u godinu dana je prošlo 9500 građana. Ondje su održavani i različiti edukativni programi, sudioničke akcije, radionice i predavanja.

U cjelini pod nazivom Učionica do sada su održana 32 programa edukacija u području kulture i organizacije kulturnih događaja od čega 15 radionica, 7 seminara, 1 međunarodna konferencija, 3 međunarodna projekta, te 6 kontinuiranih edukacijskih programa u sklopu kojih su održane 32 radionice s 312 mentorskih sati. U edukacijske programe Učionice bila su uključena 122 nacionalna i međunarodna predavača, a programe je pohađalo ukupno 1455 polaznika, građana Rijeke, PGŽ i Hrvatske, koji su stekli široka znanja, vještine i iskustva u područjima kulturnog upravljanja, razvoja publike te korištenja prostora i tehnologija u području kulture.

Provedene su dvije akcije „Uključi se“ namijenjene građanima Rijeke kao poziv na predlaganje manjih projekata uređenja grada zelenilom ili provođenje manjih kulturno-društvenih događanja u kvartovima. Pozivi su uključivali i prijave u tzv. Vijeće građana koje procjenjuje kvalitetu prijavljenih projekata i odabire najkvalitetnije za uvrštenje u EPK program i financiranje u sklopu projekta. Pozivu se odazvao i u ove akcije uključio velik broj pojedinaca i skupina građana koji su ukupno  prijavili 141 projekt, a 155 građana prijavilo se za participiranje u Vijeću građana.

U prostoru RiHub-a održano je 57 različitih javnih događanja – radionica, predavanja, tribina i predstavljanja projekata – iz područja ekologije, građanskog aktivizma, razvoja solidarnosti i sl. Ova su događanja uključila 64 predavača, mentora ili panelista te 872 građana, polaznika održanih programa, u publici.

Prostor Coworkinga koji je u sklopu EPK projekta otvoren u RiHubu do sad je koristilo 215 korisnika koji su ondje proveli 2.758 radnih sati. Prosječno mjesečno prostor koristi 35 osoba.

U svjetlu jačanja zajednice te jačanja poduzetne i kreativne zajednice, RiHub otvara svoja vrata i ostalim potencijalnim partnerima koji trebaju visokokvalitetni prostor za vlastite programe – prezentacije, konferencije i/ili seminare.