I treće druženje građana i EPK tima, u sklopu kampanje „direktnih razgovora s direktnim ljudima“, bilo je zanimljivo i konstruktivno. Vuk Ćosić, vanjski suradnik Rijeke 2020 i Iva Kelentrić, voditeljica programskog pravca Lungomare u razgovoru s dvije skupine građana ovog su se četvrtka dotakli brojnih tema koje možemo podijeliti u tri međusobno isprepletene cjeline: pubika/ Galeb/ kulturne institucije.

Počevši od konstatacije da se na kazališnim predstavama uglavnom viđaju djeca i stariji, postavilo se pitanje za razmišljanje: zašto aktivna, mlada populacija slabo ili nimalo ne konzumira kulturne sadržaje? Sugovornici su izrazili stav da pojedine kulturne ustanove ”nemaju dodira s vanjskim svijetom” i da se bave tek postojećom publikom, dok se za animiranje nove nema ni vremena ni sredstava. Svi su se sudionici složili da treba raditi na edukaciji, prije svega mladih, odnosno na razvoju publike.

„Da sam ja gradonačelnik, nikad ne bih ušao na Galeb“ rečenica je koja je označila početak rasprave o Titovom brodu, jednom od glavnih infrastrukturnih projekata koji će biti u funkciji projekta Rijeka 2020 – EPK. Označavajući brod u riječkoj luci kao ”simbol jednog totalitarizma”, EPK tim ukazao je sugovorniku na šire aspekte projekta obnove „Galeba“, kao i na to da će s projektom koji je poprilično nabijen značenjem ”uvijek nešto biti sporno”. No to i jest najveći izazov, otvoriti različite teme i perspektive, i na temu broda i na temu ostale „zatomljene“ elemente iz riječke prošlosti.

Budimo na mi – i sljedeći tjedan u isto vrijeme na istom mjestu.