Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

[Radionica] EdgeRyders & John Coate – Stvaranje i održavanje internet zajednice i debatnih platformi

U sklopu STEPS pilot projekta Šalji dalje / Pass it on – Kulturno nasljeđe i dodana vrijednost, kolektiv EdgeRyders u suradnji s programskim pravcem 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture 5. i 6. studenog u RiHubu održava radionicu na temu debatnih platformi i zajednice na internetu.

Riječ je o iznimno važnoj temi za građanske inicijative, ali i neophodnom alatu za pokretanje i rješavanje problema zajednice. Radionica se provodi kroz programski pravac 27 susjedstava, a njena je glavna aktivnost poticanje građana susjedstava Drenova, Kastav, Cres, Novi Vinodolski i Gomirje, kao i ostalih susjedstava ovog programskog pravca, na okupljanje zajednice oko određenog problema ili teme, razvijanje diskusije te korištenje u argumentaciji u svim daljnjim ciljevima i potrebama zajednice.

Kao poseban gost dolazi John Coate, pionir internet zajednica koji je ranih šezdesetih godina dvadesetog stoljeća stvarao u tada tek začetoj Silikonskoj dolini. Cilj radionice je jednostavnim alatima savladati znanje o tome kako okupiti zajednicu oko određenog problema ili teme, kako omogućiti razvijanje diskusije i kako napraviti dobro istraživanje određene teme i to koristiti u argumentaciji u svim daljnjim ciljevima. Ovim putem građani se potiču na sudjelovanje i u prilici su svoja iskustva i probleme učiniti vidljivima i pozvati širu zajednicu u pronalaženju novih rješenja ili savladavanju prepreka i izazova.

Osim toga, ovim procesima stvara se novi prostor za zajednice koje žele da problemi i izazovi njihove zajednice postane vidljiv i da se o njemu govori u širem europskom kontekstu kroz dobro osmišljenu i upravljanu zajednicu na internetu.

Program radionice vode aktivisti i eksperti EdgeRyders kolektiva koje je okupilo i iniciralo Vijeće Europe i Europska komisija 2011. godine kako bi diljem Europe i šire educirali i dijelili znanje kojim bi se problemi, nerijetko nevidljivi u Bruxellesu ili drugim centrima političke moći, približili procesima donošenja odluka i kako bi se ubrzalo pronalaženje mogućih rješenja.

Pilot projekt STEPS financiran je u okviru zajedničkog projekta Europske Unije i Vijeća Europe.