Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Riječki balet u izazovnim ritmovima četiri bolera

Balet HNK Ivana pl. Zajca najavljuje predstavu „4 bolera” koja će premijerno biti izvedena u petak, 9. studenoga u 19,30 sati, a reprizno 10, 12, 13. i 16. studenoga.

Četiri različite koreografije Andonisa Foniadakisa, Maše Kolar, Kristiana Levera i Shote Inoue, u četiri ritma bolera skladatelja od 19. do 21. stoljeća – Mauricea Ravela, Frédérica Chopina, Camillea Saint-Saënsa i Višeslava Laboša.

„Bolero” Andonisa Foniadakisa pulsira na trampolinima. Kristian Lever svojom koreografijom „Zid tišine” bolero provodi kroz komičnost i karikaturu nijemog filma. Bolero „1/3” Shote Inouee konceptualan je, a pokretu i vizualnom na sceni će pridružiti i sjajni glasovi riječke Opere – solistice Anamarija Knego i Ivana Srbljan.

„Bolero” Maše Kolar, nakon premijere u HNK u Zagrebu, već je opisan kao „potpuno novo i drugačije plesno djelo, maštovito i lepršavo, precizno u svakoj svojoj ideji, svakom koraku, na trenutke toliko poletno i zarazno da je teško ostati pristojno sjediti u mraku gledališta” (Večernji list).
Maša Kolar, ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca, koreografkinja je prepoznata i od struke i publike, i u zemlji i u inozemstvu.

„Bolero” u koreografiji Andonisa Foniadakisa, danas jednog od vodećih europskih koreografa, predstavljamo kao predprogram Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture, i najavu cjelovečernjeg baleta Andonisa Foniadakisa na programu EPK i HNK u proljeće 2020. godine.
Andonis Foniadakis koreografirao je u najvažnijim svjetskim baletnim i plesnim kompanijama, bio je ravnatelj Grčkog nacionalnog baleta, dobitnik je nagrada za najboljeg koreografa. Kao plesač surađivao je s Bejart Ballet Lausanne, Lyon Balletom, Saburom Teshigawara, a plesao je u koreografijama Maguy Marin, Jirìja Kiliana, Williama Foesythea, Dominiquea Bolvina, Nachoa Duata, Matsa Eka, Mauricea Béjarta, Ohada Naharina, Frederica Flamanda, Billa T Jonesa, Hervea Robbea, Teroa Saarinena, Lionela Hochea, Joachima Schlomera, Johna Jaspersea, Saburoa Teshigawarea i drugih.

Kristian Lever je finsko-britanski koreograf i plesač koji je plesao repertoar Jirìja Kyliana, Ohada Naharina, Marco Goecka, Natalie Horečne, a koreografirao za Kraljevski danski balet, Hessisches Staatsballlet i Nizozemsko plesno kazalište (NDT). Japanac Shota Inoue plesao je u Nacionalnom baletu i operi u Bordeauxu, u Leipzigu, Regensburgu, Luzernu.

U subotu 10. studenoga, nakon izvedbe„4 bolera”, u gledalištu „Zajca” održat će se program Kritički glas. U goste stižu ugledna kritičarska imena: docentica na osječkoj Umjetničkoj akademiji i povjesničarka plesa Maja Đurinović, plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski, te riječka plesna kritičarka Nika Krajnović.
Dođite, otvoreno komentirajte, podijelite dojmove s ostalom publikom i gošćama kritičarkama. Ulaz je slobodan.

Vježbajmo različitost kroz vježbanje kritičkog mišljenja!

Foto: Fanni Tutek Hajnal