U petak, 17. travnja 2015. godine, u 17 sati zaključen je rok za predaju kandidatura hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Kandidature su zaprimljene u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje koordinira cijeli proces kandidature.

Podsjetimo, 2020. godine jedan će hrvatski i jedan irski grad nositi titulu Europske prijestolnice kulture, a od hrvatskih gradove svoje su kandidature predali Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb. Po isteku roka, u Muzeju Mimara održana je zajednička press konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici gradova kandidata koji su ukratko, ne otkrivajući previše detalja, predstavili okosnice kandidatura svojih gradova.

Tijekom svibnja očekuju se i usmene prezentacije timova koji su pripremali kandidature pojedinih gradova, a odluka o gradovima koji ulaze u uži izbor trebala bi biti objavljena u lipnju. Kandidature gradova evaluira 12 nezavisnih stručnjaka, članova povjerenstva, koje imenuje Europska komisija, a sastoji se od deset inozemnih i dva domaća člana.

Detalje s press konferencije i zajedničkog predstavljanja možete pročitati na stranicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.SAM_8776

Foto: Dean Miculinić / Ministarstvo kulture