Vlada Republike Hrvatske je na 28. sjednici, održanoj 23. lipnja 2016. godine, donijela odluku kojom se prihvaća Izvješće Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor Europske prijestolnice kulture. Grad Rijeka se ovom odlukom i službeno imenuje Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine.

ri2020_2

Podsjetimo, na ovu smo odluku Vlade čekali od ožujka kada je Steve Green, predsjednik evaluacijskog Povjerenstva, na konferenciji za medije objavio da bi Rijeka trebala nositi titulu EPK. U travnju je Povjerenstvo objavilo i Izvješće (na engleskom jeziku, The Selection Panel’s Final Report) u kojem se obrazlaže ta preporuka.

Vlada je danas na dnevni red (poveznica na cjeloviti dnevni red) uvrstila i odluku (poveznica na tekst odluke) kojom se Rijeka temeljem preporuke evaluacijskog Povjerenstva imenuje Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine. Time je Rijeka i prvi hrvatski grad koji će ponijeti ovu prestižnu titulu. Sljedeću priliku neki će hrvatski grad imati tek 2033. godine, a na nama je da realiziramo uspješan projekt koji predstavlja ne samo Rijeku i riječku kulturu već cijelu Hrvatsku. Rijeka sada može punopravno i ponosno nositi titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.