Je li Rijeka provincijski grad, što će nam ostati od titule u nasljeđe, izgleda li riječki EPK projekt elitistički i što uopće znači zajednica – crtice su kojima bismo sumirali drugi susret tima Rijeka 2020 – EPK i građana u okviru kampanje ‘Budimo na mi’.

Mara Anjoli Vujić, direktorica Sektora za kulturu i Dorian Celcer, voditelj projekata / koordinator, u četvrtak 23. studenog ispred Malog salona, ugostili su dvije skupine građana s kojima su razgovarali o pitanjima provedbe Rijeka 2020 – EPK.

Jedan sugovornik izrazio je želju da se ova titula, između ostalog, iskoristi i kako bi se osnažile deprivirane manjinske zajednice, misleći na romsku zajednicu koja je, po njegovom mišljenju, najviše marginalizirana u Rijeci. Kao jedno od pitanja koje se istaknulo bilo je i to je li lakše zajedništvo ostvariti u malom ili u velikom gradu? Svi prisutni su se složili da je manji grad pogodniji za to, što samo znači da se u Rijeci mora mnogo više raditi na učvršćivanju veza.

Jedna od kritika koja je upućena timu je da mnogi građani i dalje ne znaju što znači akronim EPK i da se izvana rad agencije čini nerazumljiv i pomalo elitistički. „Neki moji susjedi su mislili da je to novo pivo“ bio je jedan od komentara. Mara Anjoli Vujić podsjetila je da se projekt po prvi put odvija na našim prostorima te da je iznimno kompleksan i svima nov i nepoznat, dodajući da će kroz pripremne godine svi građani saživjeti s Rijeka 2020 – EPK, svatko na svoj način.

Pridružite nam se i sljedeći tjedan, a za informacije o sudionicima pratite našu web stranicu.

Budimo na mi!