Nakon intenzivna dva dana studentskih izlaganja i tematskih panela završen je nulti Fashion Week / Winter 2016.

U Omladinskom kulturnom centru Palach drugi su dan za redom gostovali studenti arhitekture, njihovi profesori i brojni stručnjaci ovog područja. Prvi dan bio je posvećen prezentaciji studentskih radova, dok je drugi obuhvatio tri tematska panela: „Realne borbe u gradovima“, „Buduće realnosti“ i „EPK RI2020=pojačalo urbane reinvencije“.

Na panelu „Realne borbe u gradovima“ raspravljalo se o trenutnoj situaciji i stanju gradova u regiji u pogledu kulturne i problemima sa kojima se susreću. Na tu se tematiku nadovezao panel „Buduće realnosti“ na kojem je bila riječ o očekivanjima za nadolazeće godine. Sudjelovali su iskusni stručnjaci i pokretači promjena koji su iznijeli svoje primjere borbi i uspješnih rješenja u njihovim gradovima, a koja su primjenjiva i u Rijeci.

Dvodnevni je događaj završen panelom „EPK RI2020=pojačalo urbane reinvencije“ kojeg je moderirao Vuk Ćosić, član tima Rijeka 2020, a sudjelovala je i direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić. Gosti su bili Janez Koželj, dogradonačelnik Ljubljane, Neil Peterson, član tima Liverpool EPK 2008. i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke. Primjerima uspješnog razvoja Ljubljane i Liverpoola pružena je mogućnost da Rijeka spozna svoje opcije za buduću reinvenciju kroz projekt Europske prijestolnice kulture, ali i šire.

Idis Turato, voditelj flagshipa Slatko&Slano, osvrnuo se na događaj te rekao kako je zahvalan da ima priliku surađivati na ovako važnom projektu, ali i na nultoj godini u kojoj je istraživao i testirao mogućnosti gradske zone koju obuhvaća flagship.

„Imao sam i drugu privilegiju što sam profesor na zagrebačkom arhitektonskom fakultetu da imam sto briljantnih umova kojima sam dao sva mjerila, sve mogućnosti i zapravo sa njima i njihovom inteligencijom propitao cijelu zonu Slatko&Slano. Imamo neke očekivane, neke potpuno neočekivane i neke dosta upitne teme nakon dva dana panela i razgovora. Cilj nam je bio da iduće godine kada krenemo ozbiljno imamo točno fokusirane i precizirane prostore koje možemo 2020. “reinventat”. Cilj nam je da 2020. ipak uspijemo“, zaključio je Turato dojmove dvodnevnog druženja arhitekata i onih koji će to tek postati.

U sklopu nultog Fashion weeka u Galeriji Plavi salon otvorena je nova izložba „Vi te sada ovdje!“ koja prikazuje povijesne geografske karte Rijeke i okolice. Autor izložbe je Vuk Ćosić. Izložba ostaje otvorena do kraja siječnja 2017. godine, a može se posjetiti svake srijede od 16 do 18 sati.