Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Tko je ukrao 3D printer?

Bilo je jutro. Božo je kao i uvijek prvi stigao na posao u Dječjoj kući, ali ulazna vrata već su mu pobudila znatiželju. Lagano odškrinuta odavala su dojam da je netko njima već prolazio. “Hm, pa čistačica odlazi u 6.”, pomisli i uđe. A tada ga je tek dočekao šok – nestao je 3D printer Dječje kuće! Brzo, ljudi, brzo…

DSCN2774

Ovaj karikirani primjer ima za cilj prikazati samo mali fragment duha koji je vladao u petak 20. 5. na jednoj posebnoj radionici u OŠ Vežica na Youth Summitu i Međunarodnoj konferenciji o izvrsnosti i inovacijama u obrazovanju i psihologiji. Sudionici radionice, djeca iz zemalja diljem svijeta, imala su zadatak pronalaska “ukradenog” 3D printera, a kroz igru se svladavala priča, detalji i polazišta Dječje kuće, Rijeka EPK 2020 projekta u sklopu revitalizacije kompleksa Rikard Benčić čije značenje je specifično i u globalnim razmjerima.

Za provedbu radionice pobrinulo se je Vijeće mladih Benčić, Gradska knjižnica Rijeka pružila je 3D print plastični kreativni začin, a svi sudionici kao sastavni dio igre dobili su i mali znak pažnje – u knjižnici 3D isprintane zviždaljke u bojama projekta Rijeka 2020 – Luka različitosti. Radionicom je pokazano da je igra jedan od temeljnih načina učenja, suradnja jamac izgradnje, tehnologija jedan od vjernih pomagača, a kreativnost osnova bolje sutrašnjice.

Trinaesto izdanje Međunarodne konferencije o izvrsnosti i inovacijama u obrazovanju i psihologiji održava se u Rijeci od 18. do 21. svibnja. Po prvi puta ove godine se uz konferenciju održava i Youth Summit, na kojem sudjeluje dvjestotinjak djece iz 9 zemalja.

Glavni govornici Konferencije znanstvenici su i praktičari iz cijelog svijeta (Kanada, SAD, Njemačka, Francuska, Libanon, Turska, Slovenija, Hrvatska) prepoznati po značajnom doprinosu u područjima obrazovanja i psihologije. Među govornicima je svjetski poznati voditelj nacionalnog programa za nadarene u SAD-u Joseph Renzulli, prorektorica Conneticut University, Sally Reis te ugledni profesor Tod Lubart s Universite Paris Descartes sveučilišta.

Na konferenciji je 200 sudionika iz cijelog svijeta, uključujući Australiju, SAD, Kanadu, Njemačku, Francusku, UK, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Srbiju, Indiju, Kongo. Radionice, simpoziji i plenarni govori obuhvatit će teme inovacije, kreativnosti i izvrsnosti u obrazovanju (uključujući rad s nadarenom djecom, razvoj kritičkog mišljenja, identifikacije potencijalne kreativnosti kod učenika, primjeri dobre prakse). U programu je održano 17 plenarnih govora, 18 radionica, 12 simpozija, 74 prezentacija i 16 postera.

Na Youth Summitu sudjeluje dvjestotinjak djece iz 9 zemalja (Poljska, SAD, Njemačka, Turska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Japan, Srbija, i Hrvatska) uključivši i dvadesetak djece iz gradova prijatelja Rijeke – Kawasakija, Novog Sada i Rostocka.

Organizator konferencije je Međunarodni centar za inovacije i obrazovanje iz Ulma, Njemačka, a suorganizatori Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Primorsko – goranska županija, a pokrovitelj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

[foogallery id=”4359″]