Finski grad Turku 2011. godine bio je Europska prijestolnica kulture zajedno s Tallinom. Duga povijest i komercijalna važnost luke igrale su važnu ulogu u dobivanju naslova, a vrijednosti i ciljevi kandidature bili su suradnja, europski identitet, otvorenost, iskustveno sudjelovanje, dostupnost i odgovornost.
Program u godini Europske prijestolnice uključivao je 5000 događanja i 155 projekata, od koji h je čak tri četvrtine pristiglo kao prijedlog nakon javnog poziva za prijavu projekata. S obzirom na to da nikada ranije dvije prijestolnice nisu bile bliže zemljopisno, kulturno, povijesno i vrijednosno, godina EPK predstavljala je jedinstvenu priliku za nastavak duge suradnje u toj regiji i zajedničko planiranje budućnosti.
Temelj suradnje ova dva grada bilo je Baltičko more, razvijanje svijesti o njegovoj važnosti kao i naglašavanje kulturnih posebnosti regije. Gradovi su se tako posvetili razvoju kulturne dimenzije strategije Europske unije u baltičkoj regiji, kao i očuvanju okoliša kroz dvadesetak zajedničkih projekata.