Projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020 predstavljen je 5. travnja u Beču, u okviru Austrijsko- hrvatske kulturne godine koja je službeno otvorena 14. veljače 2017. i koja će poslužiti kao poligon za jačanje kulturnih i drugih veza dviju prijateljskih zemalja.

Na predstavljanju koje je održano u Uredu Saveznog kancelara Republike Austrije u Beču, uvodni govor održali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i šef Kabineta Saveznog ministra za umjetnost i kulturu Michael Rendi. Rijeku kao EPK 2020 predstavili su direktorica Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić, umjetnički direktor Slaven Tolj, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Irena Kregar-Šegota, direktor komunikacija i marketinga Vuk Ćosić te pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

Razgovaralo se o razvoju i dugoročnom nasljeđu grada Rijeke u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, glavnim konceptima i idejama te strukturi programa, komunikacijama, uključivanju građana Rijeke i Europe, te utjecaju riječkog projekta za Europu i važnosti europske suradnje.

Prezentacija je održana u obliku panel rasprave na kojoj su gosti bili brojni uglednici iz Austrije iz političkih, kulturnih i poslovnih krugova. Prisutni su bili i predstavnici austrijskih gradova kandidata za Europsku prijestolnicu kulture, kao i Hrvati koji rade u Beču.

Uoči predstavljanja, gradonačelnik Obersnel i direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva društva Rijeka 2020 d.o.o. Irena Kregar-Šegota susreli su se s gradonačelnikom Beča Michaelom Häuplom. Sastanku je prisustvovala i hrvatska veleposlanica u Beču Nj.E. dr.sc. Vesna Cvjetković.

Teme ovog sastanka bile su suradnja na kulturnim projektima vezanim uz program Rijeke kao Europske prijestolnice kulture te na projektima u funkciji daljnjeg razvoja Rijeke kao “pametnog grada”. Razgovaralo se o konkretnim mogućnostima za suradnju dvaju gradova u području kulturne i umjetničke suradnje i razmjene, profesionalnog usavršavanja u kulturi i umjetnosti te kreativnim industrijama, prijenosa dobrih praksi u izgradnji kulturnih politika i u području održivog urbanog razvoja.