Ususret skorašnjem otvorenju American Cornera u Rijeci održan je razgovor o kulturnom menadžmentu s Eminom Višnić, direktoricom društva Rijeka 2020 d.o.o.

U razgovoru koji je moderirala Gorana Tuškan iz Gradske knjižnice Rijeka, sudjelovao je i Christian Wright, savjetnik Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a. A upravo je Veleposlanstvo SAD-a pokrovitelj American Cornera ili Američkog kutka koji je u procesu osnivanja u Ogranku Trsat. Prve donirane knjige tematike su menadžmenta i financiranja u kulturi i neprofitnim organizacijama, o čemu se i vodio prvi razgovor u Corneru.

Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. svojim dugogodišnjim profesionalnim iskustvom u području  kulturnog menadžmenta u nezavisnom sektoru, mrežama, partnerskim projektima, hibridnim ustanovama, pokazala se kao pravi sugovornik za ovu priliku. Među ostalim, teme događaja koji je napunio trsatski ogranak bile su: zašto je važan menadžment u kulturi, jesu li metode iz poslovnog sektora primjerene za neprofitni sektor, kako funkcionira i vrijedi li čemu strateško planiranje u kulturi, koji su izvori i načini financiranja, kako funkcioniraju partnerski projekti, kako usporediti američka i europsku tradiciju poslovanja kulturnih organizacija, kakav izazov u upravljačkom smislu predstavlja projekt Europska prijestolnica kulture…

Zašto je važan menadžment u kulturi?

Menadžment u kulturi struka je koja kombinira znanja iz različitih specifičnih polja umjetnosti i nekih širih društvenih polja sa određenim praksama i načinima u organiziranju u kulturi, objašnjava Emina Višnić te dodaje kako nije dovoljno znati samo praksu organiziranja nego ukupni sustav odnosno razumijevati kulturne politike.

“Menadžment u kulturi je jedna zasebna struka koja kod nas još uvijek nije dovoljno razvijena. To je nešto što nama nedostaje u samom sustavu i sistematizaciji naših ustanova i dijelom su nam potrebni novi dodatni programi. Zato i za Rijeku Europsku prijestolnicu kulture, pored našeg kulturnog programa, imamo izuzetno značajan program “Jedna Rijeka: Učenje” odnosno program izgradnje kapaciteta gdje ćemo koristiti i metode kulturnog menadžmenta u različitim poljima”, naglasila je direktorica društva Rijeka 2020.

 

Buduće suradnje sa SAD-om kroz projekt Europske prijestolnice kulture

Iako je projekt EPK fokusiran pretežito na europske države, interes za šire područje suradnje postoji. Tako su proteklog tjedna dogovoreni neki od formata suradnje s Japanom, čije su predstavnice posjetile Rijeku. Isto tako, kroz razgovor u American Corneru otvorene su teme o mogućim suradnjama s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu, a slijedi proces definiranja konkretnih projekata i programa.

“Imamo vrlo čestu suradnju s raznim kulturnim organizacijama diljem Hrvatske. Gotovo tjedno imamo niz događaja koje podupiremo, poput izložbi, koncerata, programe za mlade poduzetnice, svaki tjedan radimo nešto drugačije. Uvijek su tu i opcije programa razmjene, dovodimo američke umjetnike ovdje te šaljemo hrvatske umjetnike u Ameriku. Ovdje smo danas da razvijemo opcije i načine suradnje s Europskom prijestolnicom kulture”, objasnio je Christian Wright aktivnosti Veleposlanstva SAD-a u području kulture u Hrvatskoj.

Razgovor o kulturnom menadžmentu bio je prvi u nizu takvih u American Corneru Gradske knjižnice Rijeka, koji će uskoro imati i svoje službeno otvorenje u Ogranku Trsat.