Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 5. listopada sastali su se prodekan za međunarodnu suradnju, umjetnički i  nastavno-istraživački rad, Srđan Vuletić i Barbara Babačić, asistentica umjetničkog direktora flagshipa Olivera Frljića, kako bi započeli suradnju u sklopu neformalne edukacije koju je Frljić osmislio pod nazivom Inkubatori znanja.

Inkubatori kazališnog znanja serija je edukacijskih programa u okviru Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. kroz koje se naglasak stavlja na nehijerarhizirane prijenose znanja, dinamičnije procese učenja, one tipove znanja koji se ne proizvode u sustavu kazališnih akademija i srodnih obrazovnih institucija, te znanja za kojim  neposredna potreba proizlazi iz suvremenih kazališnih praksi.

Prvi Inkubator kazališnog znanja zamišljen je kao rasadnik znanja u kojem će studenti riječkog Sveučilišta i partnerskih institucija (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Fakultet tehničkih nauka – Scenska arhitektura i dizajn Novi Sad, Studij medija i glume Rijeka, AGRFT Ljubljana, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje) sudjelovati u radionicama s eminentnim europskim kazališnim umjetnicima, pri čemu će se tematizirati sama publika i različite recepcijske sfere. Studenti će, zajedno sa svojim predavačima, pokušati odgovoriti na konkretnim primjerima kako je moguće u samu izvedbu ugraditi razvoj publike, što taj razvoj u konkretnom slučaju označava (lokalno – u kontekstu Rijeke kao buduće prijestolnice EPK, gdje će se radionice i održavati, ali i u sredinama u kojima studenti nastavljaju svoje školovanje i profesionalni rad).

Ciljevi Inkubatora kazališnog znanja su senzibiliziranje studenata kazališnih akademija i srodnih umjetničko-obrazovnih institucija za jasnije, znanstveno i praktično utemeljeno pitanje razvoja publike. U samo pitanje uključen je i performativni moment, pa bi ono, umjesto konstatiranja kakvu publiku imamo, trebalo odgovoriti na pitanje kakvu publiku trebamo?

Osim Inkubatora znanja, razgovaralo se i o Regionalnoj mreži akademija koja bi svoju buduću produkciju, ostvarila upravo u Rijeci.

Regionalna mreža akademija (Slovenija – Hrvatska – Srbija – Bosna i Hercegovina – Makedonija – Crna Gora) osnovana je s ciljem povezivanja studenata/ica kazališnih i filmskih akademija sličnog govornog područja, što predstavlja važan korak u izgradnji kulturne suradnje između zemalja bivše Jugoslavije.