U susret Svjetskom danu migranata 18. prosinca, u prostorijama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti 12. prosinca održana je konferencija za medije na kojoj su najavljenje dvije izložbe, izložba „Crne Krabulje“ koja se u MMSU-u otvara 14.12. u 19 sati i izložba Tome Savića Gecana (15.12. u 19 sati, u Malom salonu), te program koji Rijeka 2020 organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana migranata, 18.12. od 18 sati u Palachu.

Izložba „Crne krabulje“ organizirana je u okviru međunarodnog projekta Risk change koji je MMSU kao jedan od partnera započeo provoditi 2016. godine s izložbom o privremenim migracijama. Prema riječima kustosice Ksenije Orelj, ova će izložba predstaviti migracije kao eksces, prekomjernost i pretjeranost, između migracije i slobodne volje.

„Odlučili smo se za širi raspon radova, od 80 pristiglih preko javnog poziva odlučili smo se za njih 10. Najzastupljeniji su oni dokumentarno-kritički i nešto više poetski radovi, koji progovaraju iz personalnog iskustva“, kazala je Orelj.

Sabina Salamon, Kustosica izložbe Bez naziva 2017 umjetnika Tome Savića Gecana predstavila je prvo samostalno riječko izlaganje ovog autora koji „publiku dočekuje sveprožimajućom prazninom, ostavljajući dojam da je na izložbu došla prerano ili prekasno“. Ne izlažući ništa osim prostora samog, u ovom slučaju Malog salona, umjetnik se bavi odsustvom predmetnosti u maniru minimalista i konceptualnih umjetnika šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali ih i nadilazi.

Budući da je pitanje migracije jedna od tri krovne teme programa Rijeka 2020 – EPK, a koja se velikim dijelom ostvaruje u programskom pravcu Kuhinja, programska voditeljica Lela Vujanić najavila je obilježavanje Svjetskog dana migranata u Palachu u ponedjeljak 18. prosinca. Program je podijeljen na tri segmenta: tribinu ”Pelene, busevi i Guinness”, koncert internacionalnog benda Mimika Orchestra i gastronomski program u organizaciji udruge Okus doma. Program je besplatan i počinje u 18 sati.