Centar za mirovne studije i HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Drugim morem u četvrtak, 11. prosinca 2014. godine, otvaraju razgovor o mehanizmima koje treba razvijati da bi se ostvario integrativni potencijal umjetničke prakse i prevladala trauma, a događanje počinje u 16 sati i održat će se u foyeru kazališta.

Umjetnička produkcija jedna je od onih aktivnosti koja je načelno otvorena prema svim socijalnim skupinama i koja može imati integrativnu i kohezivnu ulogu u društvu. No, to je tek načelna opaska i više govori o potencijalu nego o stvarnom stanju jer umjetnost, unatoč univerzalnim elementima, razvija jezik unutar određene zajednice i odnosi se prema toj zajednici, distribuira se specifičnim kanalima koji postavljaju određene prepreke samom ulasku publike, od konvencija ponašanja i razumijevanja pa do jednostavnih komercijalnih mehanizama poput karata. Umjetnost, dakle, sama po sebi ne doprinosi integraciji ni jedne društvene skupine, osim u iznimnim slučajevima, i potrebno je razvijati posebne mehanizme da bi se ostvario integrativni potencijal umjetničke prakse.

Zbog toga otvara se rasprava o odnosu umjetničke zajednice i mogućnostima integracije izbjeglica kroz umjetničko djelovanje na kojoj će sudjelovati 40-tak izbjeglica, tražitelja azila u Hrvatskoj, od kojih su neki i sudjelovali u umjetničkim projektima hrvatskih umjetnika. Razgovor moderira Davor Mišković, a uvodna izlaganja održat će Oliver Frljić i Emina Bužinkić. Više o događanju možete pročitati na stranicama organizatora.