Bivši industrijski kompleks Benčić polako poprima oblike nove namjene. U toploj ljetnoj noći, 27. lipnja, uz prisustvo djece, roditelja, klaunova, maskota, novinara, kamermana i predstavnika Grada, Županije i kulturnih ustanova, svečano je otvoren prvi dječji festival Tobogan.

Kao pilot projekt Ciglene kuće, jednog od sedam programskih pravaca Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, Tobogan je nastao zajedničkim snagama Art-Kina, Gradske knjižnice Rijeka, Gradskog kazališta lutaka i Vijeća mladih Benčić.

Na zamišljenoj bini ispred buduće Dječje kuće, poznate kao Ciglena zgrada, glumac Damir Orlić najavio je direktoricu Rijeke 2020 Eminu Višnić, gradonačelnika Vojka Obersnela i zamjenicu župana Marinu Medarić koji su pozdravili djecu i objasnili značaj ovog festivala.

Emina Višnić zahvalila je mnogobrojnom timu koji stoji iza festivala Tobogan, a djeci najavila ono što sljeduje 2020. godine.
„Očekuje nas puno lijepih programa ove godine, one iduće, pa još jedne i onda dolazi ta 2020.! Tada ćemo sigurno biti u ovoj kući i zajedno proslaviti to što ćete imati cijelu jednu kuću za sebe“ kazala je Višnić.

Vojko Obersnel rekao je da je Tobogan samo mali uvod u sve ono što nas čeka 2020. godine kada će Dječja kuća biti spremna za useljenje kulturnih ustanova.
„Nismo htjeli čekati da se sve to izgradi, osmislili smo ovaj festival koji će trajati gotovo dva tjedna, iduće godine će biti još duži, a 2020. će trajati cijelu godinu. Ne samo u ovoj kući, u kojoj će programe ponuditi Art-Kino, Gradska knjižnica, Gradsko kazalište lutaka i Vijeće mladih Benčić, nego i u drugim djelovima grada, od Vežice do Drenove, na otvorenom“ najavio je gradonačelnik Obersnel.

Veseli program nastavio se uz nastup Triko Cirkus Teatra i ulični solo show glumice Nikoline Maj, čija je točka bila podjednako zabavna i djeci i odraslima. Neinfantilni pristup dječjoj dobi, žongliranje, igranje s vatrom na visokim petama, glazba za ”odrasle” i suptilno promoviranje vrijednosti poput feminizma, solidarnosti i prijateljstva, učinili su ovaj nastup nesvakidašnjim i edukativnim za djecu.

Festival Tobogan ponudit će i više od zabave: do 8. srpnja održat će se nekoliko radionica, kazališnih izvedbi i filmskih projekcija. Aktivne ferije mogu početi!

Fotografije: Tanja Kanazir