Vijesti

Vi ste sada ovdje!

Galerija Plavi salon od danas ima novu izložbu fotografija naziva “Vi ste sada ovdje!”.

Galerija je osmišljena kao izložbeni prostor u kojem će biti postavljane raznolike izložbe povezane s projektom Rijeka 2020- Europska prijestolnica kulture. Druga po redu izložba otvorena je danas, a nosi značajan naziv “Vi ste sada ovdje!”, a predstavlja povijesne geografske karte Rijeke i okolice. Otvorenju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i član tima Europske prijestolnice kulture Vuk Ćosić, ujedno i autor izložbe.

“Ovaj put imamo zumirane različite mape koje prikazuju Rijeku kroz zadnjih 150 godina gdje je grad imao različita imena i gdje su se oko grada motale granice. Karte smo birali prema vizualnoj atraktivnosti i što sadrže neka iznenađenja i nadam se da će posjetioci moć vidjeti nešto što će ih zaintrigirati”, rekao je Vuk Ćosić uoči otvorenja izložbe.

Karte koje su izložene pronađene su i odabrane u suradnji s Državnim arhivom te uz asistenciju Mladena Urema. Karta koja svakako dominira veličinom i bojom napravljena je originalno na svili za avijatičare koji su je nosili oko vrata. Mapa je rađena na svili kako bi bila zaštićena od vode i lagana za nošenje.

Izložbu “Vi ste sada ovdje!” prati tekst: “Rijeka je proputovala kroz mnoge države. Sada je ovdje.”

Galerija Plavi salon u zgradi Grada Rijeke otvorena je u listopadu ove godine izložbom fotografija “Rijeka otvorena svima”, koje su korištene u promotivnim materijalima projekta Europske prijestolnice kulture.

Galerijom upravlja Rijeka 2020 i Muzej moderne i suvremen umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do kraja siječnja 2017. godine, a svi koji je žele pogledati mogu to učiniti svake srijede od 16 do 18 sati.