Riječkim plažama se za priču Duhovi mesta inspirirao: Vladimir Arsenijević

Riječke plaže

Rijeka je lučki grad bogate i burne prošlosti, no mnogi zaboravljaju da Rijeka ima dvadeset uređenih plaža. Zbog mediteranske klime sezona kupanja počinje već u proljeće, a završava tek na jesen.
Na krajnjim dijelovima grada, na zapadu i istoku, nalazimo dvije povijesne riječke plaže, na zapadu Kantridu, a na istoku plažu Grčevo na Pećinama.
Na istoku, odnosno na Pećinama, smjestilo se Grčevo, plaža jedinstvene lokacije koja spaja grad, plažu i brodoindustriju u jednome, dok na zapadu nalazimo plažu Kantrida iznad koje su se smjestili nogometni teren i kompleks bazena. Zbivanja na ovim plažama netipična su za hrvatski turizam i nisu svedena na puku ekonomiju zarade, već kreiraju oaze opuštenog uživanja zbog kojih su postale omiljena ljetna mjesta za izlaske mnogih Riječana i ostalih gostiju.

 

Vladimir Arsenijević

Vladimir Arsenijević srpski je pisac rođen u Puli 1965. godine. Godine 1994. objavio je svoj prvi roman „U potpalublju“ koji je ujedno i prvi dio predviđene tetralogije „Cloaca Maxima“. Za tu je knjigu dobio Ninovu nagradu za roman godine. Roman „U potpalublju“ preveden je na dvadeset jezika, dok je istoimena kazališna predstava po motivima ovog kultnog romana 1997. godine nagrađena Sterijinom nagradom. Sljedeći Arsenijevićev roman, „Anđela“, drugi dio ciklusa „Cloaca Maxima“, objavljen je 1997. godine. Nakon boravka u Meksiku 2000. godine objavljuje knjigu „Meksiko – ratni dnevnik”. Ilustrirani roman „Išmail“, koji je nastao u suradnji s Aleksandrom Zografom, objavljen je 2004. godine, dok 2008. izlazi njegova peta knjiga, roman „Predator“ koji je dobio Nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije. Godine 2009. objavljuje zbirku eseja pod nazivom „Jugolaboratorija“. Godine 2011. objavljuje svoju sedmu knjigu, ilustriranu novelu „Minut – put oko sveta za 60 sekundi“, koja je nastala u suradnji s Valentinom Broštean. Roman „Let“ (2013.), objavio je u nekoliko izdanja. Godine 2014. izlazi njegova zbirka pripovjedaka pod nazivom „Ovo nije veselo mesto“. Godine 2016., nakon reizdanja prve knjige, „U potpalublju“, objavljuje i roman „Ti i ja, Anđela“, remake romana „Anđela“.
Godine 2000. pokrenuo je izdavačku kuću Rende u kojoj je radio kao urednik do 2007. Osnivač je udruženja Krokodil, najpoznatijeg po regionalnom i međunarodnom književnom festivalu „Krokodil“ i izdavačke kuće za audioknjige „Reflektor“, a kolumne i eseje redovito objavljuje u tiskanim i elektroničkim medijima u zemlji i regiji. Živi u Beogradu.

Više o autoru i njegovu radu

Foto: Tanja Kanazir