Radnici postoje, ali postoje li radnički pokreti, radnička klasa i svijest o radnicima? Kako prepoznati neku pojavu kao fašizam? Kako prepoznati komunističku ideju danas? Kako prepoznati veze kulture i politike? – samo su neka od pitanja i teza o kojima će se razgovarati na festivalu Zbor crvene Rijeke, u organizaciji Samoupravne interesene organizacije (SIZ) i Rijeka 2020.

Na medijskoj konferenciji, održanoj 24. travnja, povodom otvaranja skupa, javnosti su se obratili: Nemanja Cvijanović, glavni organizator festivala, Mirna Gurdon, asistentica Slavena Tolja, umjetničkog direktora Rijeka 2020, Srećko Pulig, publicist i organizator programa i Barbara Blasin ispred Centra za ženske studije u Zagrebu.

Nemanja Cvijanović najavio je bogat kulturno-umjetnički program koji počinje u petak, 28. travnja u Gradskoj vijećnici. Kazao je kako je ovogodišnji Zbor crvene Rijeke nastavak na prošlogodišnji Prvomajski zbor.

„Želimo da to postane tradicija. Ove godine ćemo razgovarati o međunarodnom borbenom stvaralaštvu. Cilj nam je da se umjetnost i kultura ne odvajaju od borbene političke akcije, iako mi nismo profesionalni političari nego aktivisti. Smatramo da smo u vrlo problematičnom trenutku i da se moramo nekako organizirati, ne možemo čekati i baviti se apstraktnim stvarima“ objašnjava Cvijanović.

Ovim zborom obilježit će se i stogodišnjica Oktobarske revolucije.

Mirna Gurdon najavila je glazbeni program, točnije koncert radničkog zbora Pinko Tomažić na Titovom trgu u subotu 29. travnja.

„Koncert radničkog zbora Pinko Tomažić dio je festivala Prvosvibanjski skup koji je pridruženi program Dopolavoro, jednog od sedam programskih pravaca Rijeka 2020“ kazala je Gurdon.

Prvosvibanjski skup je Međunarodni festival rada i društveno angažirane suvremene umjetnosti koji će se odvijati krajem travnja i početkom svibnja do 2020. godine i koji uključuje koncerte radničkih zborova.

Barbara Blasin, kustosica najavljene izložbe ”Ženski antifašistički Zagreb” naglasila je da se ta izloža bavi promatranjem antifašizma iz feminističkog rekursa.

Zbor crvene Rijeke počinje u petak 28. travnja i traje do nedjelje 30. travnja. Program festivala možete pogledati ovdje.