Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

18. Festival europske kratke priče u Rijeci

Na osamnaestome izdanju FEKP-a, koja se u Rijeci održava od 5. do 7. lipnja, temom homo narrans istražujemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem.

Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek brodi morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

Gosti su ovogodišnjeg festivala autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđu različitih kultura – László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora.

PROGRAM 18. FEKP – Rijeka

SRIJEDA, 5. LIPNJA

12.00
Gradska vijećnica (Korzo 16)
Dobro došli u Rijeku, prijam

18.00
Book caffe Dnevni boravak (Ciottina 12a)
#NEovisne: Napisati sebe, izložba
Udruga za pomoć ovisnicima „Vida“ otvorila je poziv za sve žene, a posebice žene koje su se nosile ili se još uvijek nose s problemom ovisnosti, bilo osobnim ili u obitelji, da dostave kreativne radove koji govore o njihovu problemu i borbi o uspjesima i padovima, gubicima i naučenim lekcijama. Jedan od ciljeva bio je „napisati sebe“.

18.00
Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za anglistiku, predavaonica F-139 (Sveučilišna Avenija 4)
Alan Titley, Eley Williams, razgovor
Moderiraju: Aidan O’Malley i Antonija Primorac

19.00
OKC Palach (Kružna 8)
Riječke taksi-priče, razgovor i projekcija filmova
Željka Horvat Čeč, Davor Mandić, Dunja Matić, Tea Tulić, Milan Zagorac
Petero riječkih taksista i petero riječkih pisaca (jer tko umije pričati bolje od njih!) susrelo se oko pet riječkih priča koje (jer tako to biva s dobrom književnošću) ne govore samo o Rijeci. Od vožnje preko razgovora do teksta – o tome kako su nastajale priče u projektu Vozim ti priču razgovaramo s autorima ove uzbudljive književne vožnje Rijekom, a prikazujemo i 5 kratkih filmova nastalih u suradnji s riječkim taksistima i piscima (autori: Maša Drndić i Igor Paulić).
Moderira: Vid Barić
U suradnji s CeKaPeom

20.30
OKC Palach (Kružna 8)
Homo Narrans, čitanje
Elvis Malaj (alb/ita), Antonio Ortuño (mex), Goran Samardžić (bih), Alan Titley (irl), Tea Tulić (hrv), Eley Williams (gbr)

ČETVRTAK, 6. LIPNJA

19.00
OKC Palach (Kružna 8)
Pisci i migracije, razgovor
Andrés Neuman, Antonio Ortuño
U početku bijaše migracija. Ne samo ona koja je nakon Španjolskog građanskog rata roditelje Andrésa Neumana odvela u Argentinu, a roditelje Antonia Ortuña u Meksiko − već i one kojima se njih dvojica u svojim djelima vraćaju: migracija kao nužda, kao potreba, kao izbor, možda i kao sudbina. Dobitnici prestižnih nagrada, autori koje je ugledni časopis Granta proglasio ponajboljim novim romanopiscima španjolskog jezika govore o granicama i prelascima, u književnosti i izvan nje.
Moderira: Ela Varošanec

20.30
OKC Palach (Kružna 8)
Literary Europe Live Plus
Čitanje i dodjela nagrade FEKP19 – natječaj za kratku priču za mlade autore
Homo Narrans
Senko Karuza (hrv), Dunja Matić (hrv), Colum McCann (irl/usa), Semezdin Mehmedinović (bih/usa), Andrés Neuman (arg/esp), Adania Shibli (pse)

PETAK, 7. LIPNJA

11.00
RiHub, Ivana Grohovca 1/a
Čitanje dobitnika nagrade FEKP19 – natječaj za kratku priču za mlade autore „Moraš čuti ovu priču“
Mlade priče, priče mladih, više-manje vršnjaka ovoga festivala – onih nagrađenih i onih koji su fekp nagradili svojim tekstovima – sačuvali smo za sam kraj riječkog dijela programa. Koje to priče moramo čuti od onih koji dolaze, onih koju su već tu? S hrabrim klincima s pričom razgovara riječki autor, strip-crtač i mentor, vječni Enver Krivac.
Moderira: Enver Krivac