Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Ljeto u prijestolnici, Vijesti

2. Bijenale industrijske umjetnosti predstavlja: Na leđima palih divova

U sklopu projekta Ljeto u prijestolnici, 20. srpnja započinje 2. Bijenale industrijske umjetnosti, s naslovnom temom Na leđima palih divova.

Ovo izdanje Bijenala rezultat je suradnje Labin Art Expressa XXI, MMSU Rijeka i Arheološkog muzeja Istre te će se održati na nekoliko lokacija: od Pule i Vodnjana, preko Labina i Raše, sve do Rijeke.

Labinski bijenale industrijske umjetnosti 2014. godine pokrenuo je Labin Art Express XXI s ciljem da revitalizira bivše rudnike oko Labina i okolice, područja koja su posljednjih desetljeća obilježena odumiranjem industrije, ali istovremeno i sve većom ovisnosti o turizmu. Bijenale inspiraciju pronalazi u istarskom poluotoku – kao regiji, ali i kao simbolu, budući da poluotok markira geografsku i povijesnu specifičnost Istre kao mjesta koje se nalazilo na razmeđi imperija, istodobno izolirano i umreženo, svojevrsni “kontinent u malom”.

Sa željom povezivanja sentimenta nasljeđa industrijske prošlosti ove regije i mogućnosti koje joj budućnost otvara, tema Na leđima palih divova nudi mnoge asocijacije, poručuju kustosice Bijenala iz kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW. Tako se naslov referira i na danas žive istarske legende te priče iz folklorne predaje poput one iz pera Vladimira Nazora o posljednjem motovunskom divu, Velom Joži – simbolu istarskog otpora, ali i na Giuseppinu Martinuzzi, pjesnikinju koja je sudjelovala u pobuni rudara te uspostavi Labinske republike 1921. godine, prvog organiziranog otpora fašizmu. Na leđima palih divova tematizira Istru i kao magičnu zemlju (Terra Magica), propitkujući koncept magičnog, prirode i povijesti, posebno u kontekstu sve veće turističke eksploatacije regije.

Radovi više od dvadeset suvremenih umjetnica i umjetnika ispričat će nam upravo te lokalne priče – priče o rudarskoj prošlosti Labina, štrajkovima i pobunama, teškoj industriji i ekologiji, posječenim hrastovima i turizmu, (anti)fašističkim spomenicima, egzodusu i deindustrijalizaciji, toleranciji i kozmopolitizmu, uzimajući lokalni kontekst borbe kao poticaj za stvaranjem identitetskih prednosti.

Iako se rudarsko područje Labina uzima kao ishodišna točka i imaginarno središte Bijenala, ovogodišnje izdanje uključit će i niz lokaliteta Istre i Primorja: KUC Lamparnu u Labinu; napušteno kino u Raši; MMSU u Rijeci; Augustov hram, Galeriju Amfiteatar Arene, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u Puli; Apoteku – prostor za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, Narodni muzej Labin te Gradsku knjižnicu Labin.