Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Ljeto u prijestolnici, Porto Etno, Vijesti

2. Porto Etno vodi nas na put oko svijeta u 2 dana

Međunarodni festival glazbe i gastronomije Porto Etno, izrastao iz tradicionalne riječke Etno smotre, održat će se 7. i 8. rujna, dva dana kada će se Rijeka pretvoriti u centar svjetske kulture. Porto Etno specifičan je festival zato što na najbolji način prezentira riječki multikulturalni kolaž, a ove godine doživjet će svoje drugo izdanje.

Cilj Porto Etna je promoviranje i upoznavanje različitosti, njegovanje manjinske kulture kroz glazbu i gastonomiju, a za to nema boljeg načina od kušanja hrane i slušanja glazbe čime se aktiviraju sva osjetila. Očekuje nas fuzija okusa, mirisa, ritmova i zvukova: pripremat će se hrana i svirati glazba zemalja čije manjine žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Uz to, organizatori najavljuju brojne popratne programe za sve uzraste, a cijelo događanje bit će smješteno na Delti ispred Exportdrva. Najvažnija novina ovogodišnjeg izdanja Porto Etno festivala je to što je sa jednodnevnog događanja narastao na dvodnevni, a cilj je da svake godine do 2020. raste za po jedan dan, ističe Jelena Tondini, kreativna producentica TD Rijeka 2020.

Prije smo radili glazbu i kuhanje odvojeno, bilo je izazovno spojiti ta dva segmenta. Prošle godine bili smo smješteni u kompleksu Benčić, imali smo prijetnju kišom koja je na kraju padala samo pet minuta. No, ove godine ne moramo pratiti vremensku prognozu, jer imamo puno bolje prostorne uvjete – kaže Tondini.

Porto Etno značajan je po mnogo čemu; valja istaknuti da je prošlogodišnji festival bio prvi događaj Rijeke 2020 – EPK na kojem je bilo čak dvije tisuće posjetitelja. Isto tako, bilo je to transgeneracijsko događanje koje je okupilo ljude svih generacija: od sasvim male djece, roditelja do najstarijih sugrađana, što pokazuje da se s dobro osmišljenim programom može okupiti širok spektar ljudi. Ipak, jedne dobne skupine je falilo – srednjoškolaca, no organizatori su se ove godine dosjetili kako će više animirati i tu populaciju.

Ostvarili smo suradnju s Ugostiteljskom školom iz Opatije s kojom smo surađivali još u procesu kandidature. Oni će kuhati prvog dana festivala i pripremat će neku fuzioniranu hranu, bit će to spoj mediteranske kuhinje s različitim kuhinjama naših riječkih nacionalnih manjina. Učenici će kuhati u pet timova sa svojim profesorima i na taj način želimo privući i njihove vršnjake – objasnila je Tondini.

U glazbenom programu ovogodišnjeg festivala nastupa čak devet bendova, a to su Esma’s Band Next Generation – Esma Redžepova retrospective iz Makedonije, Divanhana iz Bosne i Hercegovine, Saba Anglana iz Somalije, slovenski Širom, Mihaly Dresch & Antal Brasnyó iz Mađarske, senegalsko-talijanski bend Bandanera Afrobeat, Denise Dantas iz Brazila, Jennifer Cabrera Fernandez iz Meksika i riječko-kvarnerski Porto Etno orkestar koji je nastao upravo na ovom festivalu.

Jelena Tondini posebno se osvrnula na ovaj „kućni“ orkestar Festivala: Drago nam je što imamo naš orkestar. Ne smijemo se bazirati samo na vanjskim produkcijama i uvozu već trebamo dati priliku našim lokalnim umjetnicima da surađuju s nekim velikim imenima iz svijeta glazbe. Tom filozofijom smo se vodili i u kandidaturi, tako je i danas. Volimo naš ansambl!

Gastronomski program festivala upotpunit će nacionalne manjine koje će drugog dana, u subotu 8. rujna, kuhati svoja autentična jela prema recepturi nacionalnih kuharica, ali i prema onome što im je ostalo u nasljeđu od njihovih predaka, najčešće baka. Putem okusa i mirisa, slatkog i slanog, ove godine će nam se predstaviti: SKD “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Zajednica Albanaca PGŽ, Matica Slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Ruski dom Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Expats Rijeka, Zajdnica nacija Bosne i Hercegovine, Slovenski dom KPD Bazovica, Zajednica Roma „Romska budućnost“.

Ulaz na Porto Etno je besplatan, dok će se hrana naplaćivati po pristupačnim cijenama.

Festival je nastao u organizaciji Grada Rijeke i TD Rijeka 2020 – EPK te u suorganizaciji Interdisciplinarnog kolektiva Manufaktura.