Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

A4 platforma u Galeriji Kortil predstavlja izložbu “Oblici vremena i kronotopije” Maje Flajsig i Maje Gjajić

Galerija Kortil početkom ožujka ugošćuje još jedno izdanje platforme A4 koja svake godine odabire tandem sastavljen od mladog umjetnika i povjesničara umjetnosti te organizira izložbe u  četiri grada koja u sklopu svojih sveučilišta imaju studijske programe povijesti umjetnosti i likovnih akademija – u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku.  A4 na taj način podržava i potiče aktivnost studenata i stjecanje novih kompetencija kroz praktično iskustvo.

U utorak 2. ožujka u 19 sati u Kortilu se otvara izložba Oblici vremena i kronotopije kojom će se predstaviti dvije Maje – umjetnica Maja Gjajić uz kuriranje povjesničarke umjetnosti Maje Flajsig. Autorice su, uz mentorstvo svojih profesora, izv. prof. art. Marija Čaušića, doc. art. Vjerana Hrpke (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) i dr. sc. Jasne Galjer (Filozofski fakultet u Zagrebu), pobjednice prošlogodišnjeg natječaja nacionalnog programa A4. Nakon izložbe u Galeriji umjetnina, izložba iz Splita stiže u Rijeku, a potom slijede Zagreb i Osijek.

Autorica Maja Gjajić izlaže radove nastale tijekom posljednje dvije godine, a izvodila ih je na brojnim putovanjima in situ.

Putovati znači vratiti se, zaključio je nekoć Gabriel Garcia Márquez posljednjim stihovima svoje poetične meditacije o putovanju. Tek po povratku s putovanja doista uviđamo na koji način su se naši sustavi razmišljanja izmijenili i na koji je način naš perceptivni aparat postao izoštreniji. Osjećajući promjenu koja nadolazi, pokušavajući sačuvati trenutke koji su ponekad od formativnog značenja, otjelovljujemo svoje uspomene. Tako nova iskustva različitih vremena i prostora prožimaju umjetničke vrste poput putopisa i fotografskih serija”, navodi autorica predgovora Maja Flajsig u katalogu izložbe.

U sklopu izložbe bit će organizirane i subotnje radionice za djecu – više informacija o radionicama uskoro.

Radno vrijeme galerije je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Ulaz je slobodan.