Ustanova Ivan Matetić Ronjgov provela je natječaj u kojem se od autora tražilo da istraže načine kako da na suvremen način predstave tradicijsku glazbu i istarsku ljestvicu u javnim prostorima.

U okviru projekta “Muzeji zajedno” u prostoru Zračne luke Rijeka krajem svibnja otvoren je Muzejski terminal, jedinstveni projekt muzeja na aerodromu. Kako bi se vizualni koncept prostora aerodroma upotpunio prezentacijom glazbene baštine ovog kraja, u rujnu je raspisan natječaj za akustički dizajn prostora putničkog terminala Zračne luke Rijeka. Projekt “Muzeji zajedno” pokrenula je Primorsko-goranska županija prije dvije godine s ciljem promocije muzejskih sadržaja i kulturne baštine te radi osnaživanja Rijeke u kandidaturi za hrvatskog predstavnika Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

935822f3-e87d-440c-ae8a-7aa4adf6b606
Foto: Filip Koludrović

Na natječaj je prijavljeno sedam glazbenih ideja domaćih autora, a interes za skladanje ambijentalne glazbe po motivima istarske ljestvice pokazalo je i mnoštvo inozemnih autora. U suradnji s Danielom Urem, voditeljicom Unicult2020 programa Sveučilišta u Rijeci i Music-Tech Festivalom inovacija u glazbi iz Londona, čija je direktorica Riječanka Michela Magaš, natječaj je proslijeđen na adrese četiri tisuće inovativnih glazbenika širom svijeta.

Njih 104 pokazalo je interes i poslalo upit. Na natječaj su stigla 32 idejna rješenja, od čega je vodstvo festivala izabralo 8 projekata koje je zajedno s rješenjima domaćih autora razmatrala natječajna komisija Ustanove Ivan Matetić Ronjgov.

Natječajna komisija koju čine Darko Čargonja, Dijana Grubišić i Andrej Baša odabrala je najbolja idejna rješenja. Prvo mjesto i priliku da napravi akustički dizajn cjelokupnog putničkog terminala Zračne luke “Rijeka” osvojio je Aleksandar Valenčić. Drugoplasirani je međunarodni rad “Interactive Sound Field” (Interaktivno zvukovno polje, eng.) švedskog producenta Håkan Lidbo u suradnji s Coldcutom i Jackom Jamesom. Trećeplasiran je rad Sandija Bratonje.

S prvonagrađenim kandidatom Ustanova Ivan Matetić Ronjgov sklopit će ugovor o izradi audio-sadržaja u trajanju od 6 sati te otkupiti autorska prava. Sva tri rada će dobiti i novčanu nagradu.

S obzirom na velik interes stranih autora, te njihov nešto drugačiji pristup, predstavnici Music-Tech Festivala kao međunarodni partneri nagrade, u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom koja je pokretač cijele akcije, odlučili su zasebno nagraditi eksperimentalnog umjetnika Scannera (Robin Rimbaud) za njegovu šestosatnu kompoziciju generativne glazbe naslovljenu “Water Drops” (Kapi vode, eng.).

Promocija postavljenih radova očekuje se u ljeto 2016. godine, a inozemni umjetnici će biti pozvani u Rijeku raditi na projektima s lokalnim glazbenicima.