Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Animafest u Rijeci: Kradljivci i umjetnici u Ljetnom Art-kinu

Animafest Zagreb i ove godine gostuje u Art-kinu s dvama dugometražnima i tri kratkometražna programa od četvrtka, 13. lipnja do nedjelje, 16. lipnja. Projekcije Animafesta u Rijeci održat će se, ako vrijeme dopusti, pod vedrim nebom Ljetnog Art-kina. Riječka filmska oaza nalazi se na već znanoj adresi, u skrovitom dvorištu Kapucinskog samostana u koje se ulazi prolaskom kroz Art-kino.

Animirani krimić Ruben Brandt, kolekcionar Milorada Krstića otvorit će ovogodišnje riječko izdanje Animafesta u četvrtak, 13. lipnja u 21 i 30 sati u dvorištu Kapucinskog samostana. Ruben Brandt, slavni psihoterapeut, prisiljen je ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki kako bi spriječio stravične noćne more od kojih pati zbog subliminalnih poruka što ih je primao u djetinjstvu. U pratnji četvero pacijenata, on i njegova banda kradljivaca redovito napadaju i s velikim uspjehom, a meta su Louvre, Tate, Uffizi, Ermitaž, MoMa. Kolekcionar Brandt ubrzo postaje najtraženiji zločinac na svijetu.

Nastavak gostovanja Animafesta 14. lipnja donosi kratkometražni program nagrađenih europskih animiranih filmova EAA Emile u četirima kategorijama (najbolji studentski film, režija, dizajn likova i namjenski film), zatim poseban program Umjetnost i animacija (Art & Animation), na rasporedu 15. lipnja u 21 i 30 sati, koji donosi niz kratkometražnih filmova izravno inspiriranih pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću.

Kako Animafest ne bi prošao bez animiranih filmova za najmlađe, tu je i obiteljski program Životinjsko carstvo Film Bildera koji se održava 15. lipnja u 17 sati, u dvorani Art-kina, uz kratkometražne filmove živopisnih naziva Zebra, Pingvin, Vrijeme za šišanje, Rasplesani nosorog i drugi.

U nedjelju, 16. lipnja u 21 i 30 Animafest u Rijeci zatvara se animiranim filmom Buñuel u labirintu kornjača koja je čudnija od fikcije i stoga dostojna majstora nadrealističkog filma Luisa Buñuela, a govori o istinitoj priči – nastanku njegova drugog filma za koji je zaslužna jedna – dobitna srećka.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.  U slučaju lošeg vremena, projekcije se održavaju u dvorani Art-kina.

Više na: www.art-kino.org