Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

[Art-kino] Auto kino na parkiralištu Beretich: Američki grafiti Georgea Lucasa

U udobnosti vlastitog automobila, pod vedrim nebom i u odabranom društvu pogledajte na velikom platnu film Američki grafiti holivudskog štrebera Georgea Lucasa!

Novo izdanje Auto kina, u organizaciji Filmaktiva i Art-kina, održava se na parkiralištu Beretich (kod Teatra Fenice), u subotu, 30. ožujka u 19 sati. 

Možda najveću posvetu kulturi automobila i njihovom društvenom statusa u američkom društvu pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća snimio je popularni redatelj George Lucas u svojoj kino uspješnici Američki grafiti iz 1973. godine, a postoji li bolji način za gledanje tog generacijskog klasika od auto kina? U organizaciji Filmaktiva i Art-kina, u subotu 30. ožujka u 19 sati, održava se upravo takva projekcija – kino dvoranu zamjenjuje parkiralište Beretich (kod Teatra Fenice), a gledateljske stolice sjedala vaših limenih ljubimaca.

Američki grafiti odvijaju se davne 1962. godine u toku jedne, posljednje ljetne noći pred odlazak na koledž grupe tinejdžera. Smješten u gradić Modesto, u Kaliforniji, film prati fenomene rock’n’roll kulture i cruisinga, vožnje automobilom kao društvene razonode, popularne među baby boom generacijom rođenom nakon Drugog svjetskog rata.  U film je uloženo oko 775 tisuća dolara, a Grafiti su ukupno zaradili više od 200 milijuna dolara, stvorivši jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena. Snimljen u samo 29 dana, kada je Lucasu bilo samo 27 godina, a Zvjezdani ratovi bili su tek ideja na papiru u koju nitko nije vjerovao, film Američki grafiti osvojio je Zlatni globus za najbolji glazbeni film i najboljeg glumca debitanta, Paula Le Matta. Stekao je i čak pet nominacija za Oscara: za najbolji film, režiju, scenarij, montažu i sporednu glumicu, Candy Clark.

Ulaznica po automobilu za Auto kino iznosi 25 kuna (neovisno o broju osoba u vozilu), a kupnja je moguća na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na samom ulazu u Auto kino prije projekcije. Ulaz se nalazi u ulici Ivana Pavla II (kod Malog nebodera), a kako biste stigli na vrijeme i pronašli mjesto s dobrim pogledom, preporučujemo nešto raniji dolazak (od 18:30 sati). Film se prikazuje na velikom platnu, a zvuk prenosi putem radijske frekvencije u vašem automobilu.

Pješacima je ulaz slobodan. Ako nemate automobil, ponesite mali tranzistor na baterije za zvuk filma. U slučaju da ga nemate, pokušat će vam ga osigurati organizatori događanja.