Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

Autorice RiHuba Ida Križaj Leko i Ana Boljar nominirane za uglednu Nagradu Piranesi, u utrci i Idis Turato

Arhitektice Ida Križaj Leko i Ana Boljar, autorice projekta za riječki RiHub, nominirane su za uglednu međunarodnu Nagradu Piranesi, priznanje koje se jednom godišnje dodjeljuje za najuspješnije recentne arhitektonske realizacije iz osam država Centralne Europe – Austrije, Češke, Hrvatske, Grčke, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. U konkurenciji za nagradu je i riječki arhitekt Idis Turato.

Ida Križaj Leko i Ana Boljar već su za projekt RiHuba osvojile Nagradu Bernardo Bernardi, godišnje priznanje što ga Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje najuspješnijem ostvarenju na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja. Nominacija za Nagradu Piranesi nova je potvrda iznimne vrijednosti rada Ide Križaj Leko i Ane Boljar.

U Rijeci 2020 Europskoj prijestolnici kulture sa zadovoljstvom objavljujemo da je među nominiranima i voditelj našeg programskog pravca Slatko i slano Idis Turato. U konkurenciji autora radova iz  Austrije, Češke, Hrvatske, Grčke, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije riječki arhitekt Idis Turato nominiran je za projekt hotela i vinarije Roxanich u Motovunu.
Svaka od osam država zastupljena je s pet odabranih projekata, za izbor su zaduženi službeni selektori nagrade, po jedan za svaku državu, a hrvatski je selektor arhitekt i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš. Uz Križaj Leko i Boljar, odnosno Turata, iz Hrvatske su nominirani studio 3LHD za rovinjski hotel Park Hotela Park, Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković iz arhitektonskog studija 2A za projekt Vinarije Galić u Kutjevu i Davor Bušnje za projekt ladanjskog sklopa Konštari na Pelješcu.

Proglašenje pobjednika i dodjela same nagrade odvija se kao kulminacija međunarodne arhitektonske konferencije Piranski dani arhitekture, koja se od 1983. održava u Piranu u Sloveniji s ishodišnom namjerom da na stručnoj razini detektira i vrednuje aktualne tendencije u arhitektonskoj praksi.

Ove godine Piranski dani arhitekture održat će se 23. studenog, a više o ovogodišnjoj temi možete doznati ovdje.