Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Autorske bure, Lungomare Art, Vijesti

Autorske bure s Milenom Benini na Rikonu

Rikon će ove subote, 6.10. s početkom u 19.10 sati ugostiti poznatu SF i fantasy književnicu Milenu Benini, jednu od rezidenata „Autorskih bura“ programskog pravca Lungomare u sklopu Rijeka 2020 – EPK.

Milena Benini će rikonovskoj publici na Filozofskom fakultetu (soba 107) predstaviti svoju književnu rezidenciju koju je ovo proljeće provela u Mošćeničkoj Dragi. Uz Zorana Krušvara kao moderatora, pričat će o lokaciji, inspiracijama za priču te o samoj priči „Šuma pored mora“ koja je tom prigodom nastala.

Milena Benini pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u časopisu Sirius kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Sirius, Vijenac, Op.A., Zarez, Ubiq i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity itd., te u više zbirki.
Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy te The Complete Guide to Writing Science Fiction, koja je dobila nagradu Eppie kao najbolja elektronska knjiga godine. Roman Svećenica Mjeseca izašao joj je u izdanju MuseItUp Publishing u Kanadi na engleskom, a priče su joj prevođene na više svjetskih jezika, među kojima i španjolski i poljski.
Dobitnica je i brojnih domaćih nagrada, uključujući tu i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovjetku “Prva koluna Margulje Krsnice” na Istrakonu 2009., te šest nagrada Sfera, od kojih su joj najnovije priskrbili roman Prodavač snova, istovremeno i dobitnik nagrade Artefakt (Hangar 7, 2015.), te teorijski tekst “Samo običan putujući apotekar: teatralnost, androginija i folklorni elementi kao faktori drugosti u središnjem liku serije MoNoNoKe” (časopis Ubiq, 2016.). Drugu nagradu Artefakt osvojila je romanom Zmajska zora (Zagrebačka naklada, 2016.).

Konvencija fantastike Rikon održava se od 5. do 7. listopada na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a kompletni program moguće je pronaći na službenim stranicama.