Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Bečki umjetnički kolektiv God’s Entertainment poziva na neobičnu turističku turu Rijekom

Riječka inačica hvaljenog umjetničkog projekta “Europa To Go” bečkog umjetničkog kolektiva God’s Entertainment održavat će se od 25. do 28. svibnja u dva termina, s početkom u 17 i 19 sati.

Kao završnica programskog pravca Dopolavoro, koji je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture vodila udruga Drugo more, bečki umjetnički kolektiv God’s Entertainment izvest će od 25. do 28. svibnja više umjetničko-turističkih obilazaka po centru Rijeke. Oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe, odabrane lokacije u Rijeci zasjat će u novom „europskom“ svjetlu, uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe.

Riječka inačica hvaljenog umjetničkog projekta Europa To Go održavat će se od 25. do 28. svibnja u dva termina, s početkom u 17 i 19 sati. Sudjelovanje u turi je besplatno, uz obaveznu prijavu e-mailom na adresu info@drugo-more.hr: uz ime, prezime i broj telefona, u poruci je potrebno navesti željeni datum i sat početka obilaska. Program će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, uz ograničen broj sudionika.

U najavi svojeg riječkog gostovanja, umjetnici poručuju: „Naš globalizirani i pokretni svijet zastao je zbog virusa Covid-19. Mobilnost i turizam doživjeli su dosad neviđene poremećaje, uz ograničenja putovanja, samoizolaciju, socijalnu distancu i testove koji su potrebni za prelazak granica. Ni Rijeku nije zaobišla ova nova realnost pa su protekla ljetna i zimska razdoblja – predviđena za godišnje odmore – u gradu bila daleko manje međunarodna nego inače, baš u trenucima kada se Rijeka morala dokazati kao kulturna prijestolnica Europe. No, svaka kriza može ponuditi i neke nove mogućnosti, a umjetnost svojim praksama pružiti izlaz iz ovog distopijskog scenarija.

Europa To Go omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od kultnog pariškog groblja Père-Lachaise. Ovdje su mjesta i prostorna orijentacija u neprestanoj mijeni, a pogledi i doživljaji postaju izgubljeni: pitamo se, je li ovo još uvijek Rijeka ili smo već u Veneciji?

Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno zbog ograničenja putovanja, sada je ponovno moguće uz Europa To Go. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice.“

Europa To Go je interdisciplinarni umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima. Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta, kao i njihova proširena interpretacija. Pritom se stvarno, lokalno okruženje dovodi u odnos i asocijativnu vezu sa stvarnim mjestom na kojem se neka znamenitost zaista nalazi.

Ovom se neobičnim izvedbenom turom također nastoji osvijestiti važnost kulturne razmjene i razumijevanja stvarnosti i performativnosti. Umjetnici iz kolektiva God’s Entertainment obilaske će izvoditi u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima.

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv iz Beča, jedan od mnogih eksperimentalnih kazališnih skupina u Austriji koji nastoji nadići kazališne i društvene konvencije. Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave i kritički ih podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima izvan kazališta, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija.

Više doznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more.