Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Bolje vas našli Lipa!

Platforma susreta, druženja i razmjene „Bolje vas našli“ u subotu 28.4. poziva vas u Lipu, u Memorijalni centar Lipa pamti, u susjedstvo Matulji, na program i druženje koji počinju u 18 sati.

Kolektivna memorija je poput bola koji se proteže generacijama. Jer ta je bol prebolna i neshvatljiva i pri čistoj svijesti ubila bi svakoga tko zaviri u nju.

Lipa je jedno od četiri sela liburnijskog kraja u zaleđu Opatije. Selo je 30. travnja 1944. godine do temelja spaljeno. Njemačke SS i Vermacht trupe ubile su 269 ljudi, među njima i 96 djece u dobi od 7 mjeseci do 18 godina, okrutno i bez milosti spalili su ih u kući na kraju sela. Na snazi je bila naredba generala 97. njemačkog korpusa Ludwiga Kublera. Akcija se zvala „Deset zapovijedi“.

Koliko je generacija potrebno da se ovakvo promačenje uma i čisto zlo shvati?

Zato Lipa pamti i istinski nas tjera na preispitivanje ljudskih vrednota i ideje antifašizma koja je utemeljena upravo na toj „Ne ponovilo se!“ ljudskoj nadi i želji.

Što nas čini takvim zvjerima? Koje ideje pobuđuju takvu vrstu mržnje? Od kuda izrasta ta vrsta fatalizma i kako se liječi? Tko su ljudi koji nam u usta stavljaju rečenice mržnje i netolerancije?, pitanja su kojih se nikada nebi trebali odreći.

Dok god ne shvatimo odgovore Lipa nas mora podsjećati.

Ne ponovilo se!