Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Bolje vas našli od Pehlina do Bivija

U subotu 28.7. u sklopu događanja „Bolje vas našli“ ugostit će nas riječko susjedstvo Pehlin. Od tamo ćemo se spustiti na Bivio do Beach bara Empeduja, gdje se program nastavlja projekcijom dokumentarnog filma, a kulminira Večeri ciganske strasti.

O temama koje započinjemo ovom najavom najbolje je da se uvjerite sami i pridružite nam se u šetnji Pehlinom i razgovorom sa sugrađanima u subotu 28. srpnja s početkom u 17 sati na adresi Pehlin 4B – reclikažno dvorište Pehlin.

Program:
17 sati – okupljanje // Pehlin 4B – reciklažno dvorište Pehlin
17-18.30 sati – šetnja i druženje po Pehlinu uz stručno vodstvo, neformalno druženje i zakusku / prezentacija i dijeljenje Brikzine magazina za djecu
18.30-19.30 sati – organizirani prijevoz Pehlin – Kantrida
20 sati – projekcija filma „Sa Roma“, 21′, Režija: Daniel Petrovski // Beach bar Empeduja
21 sat – Večer ciganske strasti // Beach bar Empeduja

Luku različitosti tvore klasteri: Voda, Rad i Migracije, navedeno je u prijavnoj knjizi Rijeka 2020 s kojom je Rijeka osvojila ovu prestižnu titulu. Tumačenja mogu biti različita, ali što je „pjesnik uistinu želio reći“ možda je najbolje pojasniti primjerom susjedstva Pehlin. Različitosti klasterirane po riječkim kvartovima najvidljivije su u izloiranoj situaciji Pehlina, kao i u odnosu sugrađana prema tom dijelu grada poimajući ga delekim i izdvojenim dijelom.
U Rijeci danas još uvijek svjedočimo o nevidljivim granicama grada koje i prišlići brzo nauče i počinju prepoznavati.

Kako bilo, Rijeku čine različitosti i to je dio njezina identiteta, a Pehlin nije prigrad već grad Rijeka koji zapravo na najtočniji način prikazuje problem Vode, Rada i Migracija. Sugrađani Pehlina, koji nisu samo Romi, bore se za ona bazičnija prava temeljena Ustavom – pravo na Vodu i Rad, jer ukoliko to izostane doći će do Migracija. Usprkos ovoj pojednostavljenoj logičkoj matrici, stanovnici Pehlina vole ovaj grad, i ne žele ga napustiti. Problem kvalitete i osnovnih životnih uvjeta, infrastrukture grada, urbanizma i kulture problem je svih građana ovog grada, ne samo onih koji žive u Pehlinu, i to svakako nije pitanje i problem samo isključivo romske zajednice s Pehlina. Što se tiče zajednice Roma u gradu Rijeci, pa tako i Pehlinu, borba za buduće generacije se nastavlja jer još uvijek postoji sjećanje na razdoblje kada se položaj Romske zajednice nije svodio na manjinska pitanja već je bio dio sustava i kulturne politike integriranja.

Ovim temama svakako treba dodati temu očuvanja jezika i kulturnih specifičnosti Pehlina koji je integralni sastojak Rijeke kao grada i čini ga, vjerovali ili ne, metropolom, jer možda Rijeka ipak ima taj kapacitet i podnosi različitosti, a možda i ne… što je isto tako u redu.
Kako bi se što bolje pripremili za razgled susjedstva Pehlin svakako preporučamo čitanje sljedećih dokumenata:
Plan gospodarenja otpadom Grada Rijeke za razdoblje 2017-2022.
Bespovratna EU sredstva dodjeljena su gradu Rijeci za Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka
O zajednici Roma u Pehlinu, kulturnom nasljeđu Pehlina u kontekstu povijesti grada Rijeke

Poziv bi mogao glasiti i ovako: Dragi sugrađani, dim i smrad koji se širi s Pehlina nisu poruke nekog plemena s brda koji komunicira jezikom dimnih signala, to je dim koji se širi iz reciklažnog dvorišta koje nije spalionica(!), a koje je smješteno u našem kvartu. Svima kojima je poznata Ruža vjetrova znaju kako vjetrovi pušu u Rijeci, uslijed čega se opasan dim spušta prema centru grada. Samo da podsjetimo da je prva Riječka spalionica smeća sagrađena 1905. godine tada izvan grada, a osim funkcije spaljivanja smeća davala je energiju Termoelektrani iz koje su se strujom napajale obližnja Klaonica i crpna stanica Zvir. Zato još jednom Pehlin nije prigrad, Pehlin je grad Rijeka.