Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Bolje vas našli, Škurinje!

Tempo je praznički, ali teme su ozbiljne. Škurinjski susjedi organiziraju prosinačko druženje, neformalnog karaktera, stoga 21. prosinca u 17 sati selimo u riječki kvart Škurinje, gdje su nam domaćini Udruga Kuraž i Mjesni odbor Škurinje.

Osobna karta Škurinja glasila bi: Mjesni odbor Škurinje osnovan je Zaključkom Poglavarstva Grada Rijeke, na sjednici 18. srpnja 1995. godine. Površine je 213,50 ha i broji 5.751 stanovnika. Za grad Rijeku reklo bi se „mladi“ kvart. Većim dijelom Škurinje je sagrađeno 80-ih godina prošlog stoljeća i još ga danas Riječani zovu „Novim naseljem“.

Brojni stručnjaci smatraju da se transformacija kvarta dodiruje s profilom njegovih stanovnika, točnije transformacija nekog susjedstva uvjetovana je onima koji žive u njemu, jer prostor i žitelji međusobno su povezani.  Upravo te pojedinačne sreće ili frustracije okupe susjede na jedno mjesto i s vremenom prerastaju u pokrete stvaranja promjena. Škurinje je jedno od takvih mjesta, i ljudi okupljeni svojim životnim okolnostima i kvart koji ih svakodnevno određuje svojim zadanostima. Kvartovi poput Škurinja oslobođeni su tenzija centra, ovdje se život odvija na drugačiji način i drugim tempom. Ovdje se dolazi u svoj “mali raj”,  i možda baš zbog postojanja te obostranosti problema i želje za poboljšanjem životnih uvjeta ta međusobna transformacija uspjeva.

Drugim riječima škurinjski susjedi odlučili su pojačati svoje kapacitete, osvojiti gradski prostor i provoditi svoje ideje u djela.

Kroz škurinjski mikro uzorak možemo promatrati i pratiti ponašanje većeg uzorka, kao što je recimo cijeli grad Rijeka koji je prepun praznih prostora, možda najviše praznih prostora od ijednog hrvatskog grada. Naravno brojni su razlozi tome, ali isto tako ti brojni razlozi kao da su postali isprika za sve ono što se moglo dogoditi, a nije. Stoga se postavlja pitanje građana i grada koji uvjetuju jedni druge.

Prema dosadađnjim akcijama i aktivnostima, Škurinje je daleko samo od spavaonice,  ideja stanovnika ovog kvarta da svoju svakodnevicu obogate i dodaju joj novu vrijednost počinje okupljati sve veći broj susjeda. Postupno strukturirajući probleme sredine, iznimno su zainteresirani da svoje ideje o načinima korištenja praznih prostora pretvore u realizacije, tim više što samom kvartu kronično nedostaje svih sadržaja, osim onih „šopingholičarskih“.

Na prvi susret „Bolje vas našli“ pozvali su stoga posebne goste a pozivu su se odmah odazvali djelatnici Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Marina Superina, ravnateljica Direkcije za upravljanje objektima poslovne i javne namjene te Petar Đurić, savjetnik za poslove zakupa i ekonomske poslove. Važni gosti s kojima će iz prve ruke saznati sve o upravljanju, održavanju, davanju u najam, davanju u zakup, davanju na korištenje i sl. objekata javne, poslovne i stambene namjene u vlasništvu Grada Rijeke.

Iskreno podržavamo nastojanje Škurinja da uče i razvijaju se.

Osjećajte se pozvanima!

PLAKAT