Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Bolje vas našli u Kulturnoj Opatiji

Turizam s nula posto otpada (zero waste tourism) svojevrsni je ideal turizma koji smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Je li takav turizam održiv? Može li kultura biti temelj održivog zero waste turizma? Je li kultura dekoracija turizmu ili ona propituje taj turizam? Puno je pitanja pred sebe postavilo susjedstvo Opatija koje smo u velikom broju posjetili u subotu 29. rujna.

Druženje „Bolje vas našli“ u Opatiji prošao je u znaku razgovora o važnim temama: o kulturi, turizmu, ekologiji i zajednici. Druženje se odvijalo u Villi Antonio, a početak okupljanja obilježen je izložbom fotografija „Međugeneracijska solidarnost“ na kojima su se vidjela nasmijana lica Opatijaca, i mladih i starih. Prilog ovoj izložbi dali su mnogi opatijski fotografi, lokalno stanovništvo koje je doniralo svoje obiteljske albume, kao i volonteri iz Španjolske. Susjedstvo Opatija posjetili su susjedi s Drenove i oni iz susjedstva Gornji Kuti.

Na tribini „Kulturna Opatija“ sudjelovali su Branka Cvjetičanin, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava, Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije, Helena Traub iz Udruge Žmergo, voditeljica susjedstva Opatija, zatim Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija te Vedran Ružić, umjetnik iz Opatije, dok je razgovor moderirala Dijana Kovačić.

Budući da se tim 27 susjedstava prvi put službeno našao u Opatiji, voditeljica Branka Cvjetičanin iskoristila je priliku da Opatijcima pobliže objasni filozofiju i način rada programskog pravca 27 susjedstava. Također je pozdravila ideju susjedstva Opatija koje za temu ima nula otpada u turizmu.

– Kroz 27 susjedstava pokušavamo doprijeti do zajednice. Prve smo se godine upoznavali sa svakim od susjedstava, stvarali su se timovi, koncepti i ideje. Ne postoji niti jedno susjedstvo u županiji koje ima istu temu koje će se događati do 2020. i tematski obrađivati u 2020. godini. Ugodno nas je iznenadila tema nula otpada u turizmu, jer Opatija čini povijest tog turizma, ekološko pitanje tiče se i njegove budućnosti – kazala je Branka Cvjetičanin.

Emil Priskić istaknuo je da je Opatija odavno spoznala zero waste način življenja zato što je važno turističko središte.
– Opatijska udruga Žmergo preteča je takvog stila života i to se savršeno uklapa u programski pravac 27 susjedstava. Nadam se da će ova tribina doprinijeti jačanju te ideje – rekao je zamjenik gradonačelnika Opatije.

Na tribini je bilo riječi o poticanju mladih umjetnika Opatije na ekološki osviješteno stvaralaštvo, kao i o mogućnosti Festivala Opatija da u svoje poslovanje inkorporira koncept nula otpada.

Druženje susjeda nastavljamo 5. listopada u Krku, a 6. listopada u Brodu na Kupi. Pridružite nam se!