Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Bolje vas našli uz Delničke priče

U petak 28. rujna u sklopu platforme susreta, druženja i razmjene „Bolje vas našli“ šećemo se susjedstvom Delnice.

U teoriji filma “road movies” (filmovi ceste) predstavljaju poseban žanr u kojem protagonist(i) filma putuju nekom cestom, a za potrebe teksta možemo ih nazvati pobunjenicima protiv konzervativnih društvenih normi. Ako ste odgledali bar neki „film ceste“ biti će vam poznato da oni tradicionalno završavaju na jedan od slijedeća četiri načina: kao trijumf na konačnom odredištu, kao pronalazak novog doma, kao putovanje koje se nikada ne završi, ili kao tragedija u kojoj protagonist/i izabiru smrt ili bivaju ubijeni.

U hrvatskoj kinematografiji nema baš pretjerano puno primjera ovog žanra, možda tek nekoliko sekvenci. Zato ćemo opet za potrebe teksta izmisliti svoj film naslova „Lujzijana, Karolina i Jozefina“ koji govori o povijesti Europe, o prolasku kroz Hortus Diabolicus – Đavolji vrt i dolasku u Rijeku daleke budućnosti 2020te.

Tema filma je pitanje identiteta. Što kad se glavni sastojak identiteta, ekonomije i razvoja izuzme iz života? Što se dogodi kad ostanete bez vitalnog dijela svog postanka, kada vam se isčupa razlog nastanka i dosadašnjeg postojanja? Protagonisti filma su svi oni koji su već stoljećima i generacijama spojeni s jednom od tri spomenute ceste. Njihova sjećanja, njihova perspektiva usputnih gradova koji nisu mogli zadržati svoju poziciju jer su ih nove prometnice jednostavno zaobišle, a prostorni planovi izmijenili prema nekim novim državnim interesima.

Reklo bi se potencijalno puno scenarija za film, ali i za stvarne ishode samo je pitanje tko piše scenariji.

I da zaključimo „Sve je film“ rekao bi Tom, a sad krenimo u sam centar Hortusa Diabolicusa – Delnice.

 

Program:

U Delnicama ćemo biti pješaci. Naš hod kreće s terase Lovačkog doma iza koje je skriven ulaz u Park šumu Japlenški Vrh. Baš kao na filmu predstavljamo glavne protagoniste susjedstva Delnice: Petar Hrg, Matija Kezele i Jelena Holenko Pirc kao nositelje inicijative susjedstva Delnice, no ostali gosti neka ostanu iznenađenje. Uz pozdrav i uvod u Delničku povijest i sadašnjost, saznat ćemo i ponešto o izgradnji Lovačkog doma i njegovom značenju za delnički turizam;

U tom trenutku biti ćemo već u šumi i nosit ćemo baklje po cesti prema ulici Ploškovo i zalutati na Ljubavnu stazu, gdje će nam se ukazati Jagodina ljubav, a put će nas voditi i dalje prema kazalištu, stadionu, kuglani i pogledu na skakaonicu. Skijašku skakaonicu! Putem će biti predstavljena i za sve nas obavezna literatura koju nam nudi Narodna knjižnica i čitaonica Delnice: Zrnca delničke duše, Tragom delničke prošlosti i Prošećimo Delnicama.

Nastavljamo dalje… Amerikanska ulica i Radnički dom simbolički su spoj onog što se manifestira kroz teške radne uvjete i odluke o odlasku u daleki svijet. Bit će tu obiteljskih priča, priča o jednom atentatu, podzemnih hodnika, vragova, pjesama, …

Veliki trud i pažnja susjedstva Delnice će nas dočekati u Delnicama. Više nema isprika za nedolaske!

Vrijeme trajanja šetnje: cca. 3 sata / 18-20 sati
Dužina staze: 2 km
Težina /podloga : većinom ravno po asfaltu, kratak spust makadamom od Lovačkog doma do Parka kralja Tomislava te uspon stepenicama do Lovačkog doma.