Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Brickzine na terenu: Posjet prestižnom Sajmu dječje knjige u Bolonji

U Bolonji sljedeće godine želimo biti s našim tiskanim izdanjima, a sada smo poslali jaku izvidnicu koja javlja da mi to možemo. 🙂

Brickhouse/Brickzine ekipa u sastavu Jelena Androić i Jelena Milić, od ponedjeljka do četvrtka (26. 3. – 29.3) boravila je na najvećem i najznačajnijem europskom sajmu dječje knjige – onom u talijanskoj Bolonji. 55. izdanje sajma u Bolonji održalo se od 26. do 29. ožujka, a grad, prema tumačenju ”lokalaca”, upravo zbog sajma u ovom periodu godine preplavi više od 30 000 gostiju.

Svi su tamo…

To ne čudi jer 1390 izlagača iz preko 70 zemalja cijeloga svijeta, na dvadesetak tisuća metara kvadratnih izložbenog prostora predstavilo je svoja izdanja dječje literature. Stripovi, časopisi, knjige, e-knjige, audio knjige, bojanke, pop-up knjige, izložbe najpoznatijih svjetskih ilustratora, predavanja, paneli, radionice i ostala atraktivna događanja vezana uz knjige i izdavaštvo, natjerala su nas da izližemo đonove obilazeći paviljone prelistavajući gotovo sva interesantna izdanja od korica do korica.

Sajam je veliko sastajalište svih vrsta profesionalaca uključenih u izdavaštvo dječjih knjiga. Susreli smo se s ilustratorima, autorima, izdavačima, prevoditeljima, knjižničarima, učiteljima, producentima, otkupljivačima prava u filmskoj industriji te raznim zanimljivim umjetnicima i kulturnim radnicima. Pričali smo svima puno i o Rijeci, projektima na kojima radimo, a susreli smo se i s uredništvom časopisa la leche! kako bismo razmijenili iskustva i ideje o procesu rada i nastajanju časopisa za djecu.

Kina i AR

Zemlja gost ovogodišnjeg festivala bila je Kina s više od 100 izlagača i 3 000 predstavljenih naslova, a uz to održala se i velika izložba suvremenih kineskih ilustratora na sajmu te izložba drevnih kineskih ilustracija u centru grada.

Velik dio sajma bio je posvećen novim tehnologijama, predstavljanju inovativnih aplikacija, posebice onima s AR značajkama (augmented reality, u prijevodu proširena stvarnost) pa su tako posjetitelji svoje omiljene 2D likove iz stripova ili knjiga mogli oživjeti u digitalnom okruženju.

Za vrijeme trajanja sajma dodijeljeno je nekoliko nagrada autorima, izdavačima i ilustratorima knjiga, a pobjednike možete pogledati ovdje.  Posebno nas je razveselilo što je prestižnu nagradu za najbolju ilustraciju, u konkurenciji od 3 053 kandidata iz 72 zemlje dobila Vendi Vernić, mlada zagrebačka ilustratorica i dizajnerica koja je svojim atmosferičnim i duhovitim ilustracijama osvojila tročlani žiri. Klik na pobjedničke ilustracije.

U svakom slučaju, ako ste izdavač, prevoditelj, ilustrator, autor, knjižničar ili samo zaljubljenik u dječju literaturu, svakako posjetite sajam naredne godine, a mi jedva čekamo da se zajedno s ostalim izlagačima predstavimo svjetskoj publici s našim časopisom Brickzine i ostalim EPK izdanjima.

Grad od cigle

Uz to, svakako se isplati posjetiti i stari centar Bolonje. Prekrasan je to srednjovjekovni grad, koji je (kakve li slučajnosti) gotovo čitav izgrađen od cigle. Već i vrapci na grani znaju kako je Bolonja grad s najstarijim sveučilištem u Europi, osnovanim 1088., a centar grada iznenadit će vas svojom monumentalnom arhitekturom.

Godine 2000. Bolonja je bila Europska prijestolnica kulture, centar je izdavaštva i automobilske industrije, a uz poznati umak bolonjez i svježu tjesteninu u autentičnim osteriama i trattoriama ove bogate talijanske pokrajine, pije se dobro talijansko vino i jedu specijaliteti poput tanko narezane mortadele, sira Parmigiano Reggiano, Parma šunke (prosciutto crudo di Parma) i culatella. La dotta, la grassa, la rossa!

I nama se takva baš svidjela.

Arrivederci a tutti! Do susreta u Bolonji, čitamo se, viđamo i družimo u Rijeci.

Jelena Milić