Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Tobogan, Vijesti, Volonteri

Čak 46 volontera Rijeke 2020 pomoglo je da Tobogan treći bude još zabavniji i veći

Nakon dva tjedna aktivnih ferija za djecu, avanture i kulture, u srijedu 10. srpnja je u Parku Vladimira Nazora održan zadnji spust niz Tobogan – veliko zatvaranje dječjeg festivala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Rijeka 2020 zahvaljuje svim volonterima koji su sudjelovali u kreiranju i održavanju programa dječjeg festivala Tobogan te dobrom voljom, energijom i znanjem pomogli da Tobogan treći bude još zabavniji i veći.

Na ovogodišnjem dječjem festivalu Tobogan volontiralo je 46 volontera raznih dobnih skupina i zanimanja od srednjoškolaca, studenata do zaposlenih, a ukupno su festivalu Tobogan poklonili 300 sati svog vremena i truda. Na Toboganu su volontirali: Milica, Endži, Almajra, Paula, Biljana, Paola, Silvia, Karla, Karmen, Maja, Ana, Dorian, Ivana, Sanja, Larisa, Renata, Jolanda, Sanjina, Tea, Boris, Anamaria, Zdenka, Katherine, Alina, Anja, Nino, Iskra, Ivana, Karla, Ana, Ivona, Ivan, Nada, Marija, Dino, Tiziana, Ema, Diana, Mirjana, Milan, Gabrijela, Brankica, Ana, Sonja, Vikotrija i Marcela, naša volonterka iz dalekog Meksika. Najmlađa među volonterima bila je srednjoškolka Ema Vujnović koja svojim primjerom pokazuje kako se dobra navika volontiranja i poklanjanja vlastitog vremena inicijativama u koje se vjeruje, usvaja vrlo rano.

Zdenka Stojčić, sveučilišna knjižničarka s iskustvom u radu s mladima podijelila je s nama dojmove nakon zatvaranja festivala. Volontirati za Rijeku 2020 se odlučila jer je željela biti dio divne priče – godine kulture. Prvi puta je posjetila festival Tobogan i u njemu aktivno sudjelovala. – Najveći je dojam na mene ostavilo otvorenje, nisam imala očekivanja pa me sve iznenadilo, a najefektniji su bili svjetleći bubnjari. Primijetila sam da su djeca oduševljena programom, prvenstveno radionicama, to je ono što gradu treba, da se djeca osjećaju kao aktivni sudionici lijepih događanja, lijepoga grada. Drago mi je što sam sudjelovala i u potpunosti doživjela festival.

Volonterka Maja Obućina ima višegodišnje iskustvo volontiranja u različitim projektima, vjeruje da volontiranjem, osim što poklanjaš svoje slobodno vrijeme, zauzvrat dobiješ mnogo toga; nova znanja, vještine, poznanstva i razvijaš se kao osoba. – Kada sam čula da Rijeka 2020 traži volontere, sa zadovoljstvom sam se priključila jer je lijepo biti dio te pozitivne priče. S obzirom na to da sam po struci pedagoginja, s posebnim sam se interesom priključila volontiranju u sklopu dječjeg festivala Tobogan. Ovo je super projekt za djecu jer imaju priliku kreativno i zanimljivo provesti praznike i slobodno vrijeme. – rekla je Maja na zatvaranju festivala.

Maja je bila u skupini od desetak volontera koji su djeci vodeći razne kreativne radionice poklonili posebna znanja; Brankica Ljubović Jereb vodila je s Paolom Blašković radionicu crtanja po kamenčićima i nizanja perlica, Maja Obućina čitala je priče, Ana Galant i Ana Perkov s djecom su igrale igru Dixit, Sanjina Marochini pričala je priče sa Viktorijom Svetić, Gabriela Jozić i Karmen Kapš učile su djecu izradi bookmarkera, a Sonja Jeremić održala je kazališnu radionicu uz crtanje.

– Na Dječjem trgu čitala sam slikovnice za djecu mlađe dobi. Bilo je izazovno čitati priče  kraj dječjeg igrališta, ali smo uspješno pročitali sve planirane priče o vukovima i zebri. Odlučila sam se za ovu radionicu jer mislim da je u današnje vrijeme jako važno usaditi djeci ljubav prema čitanju od najranije dobi. – objasnila je volonterka Maja Obućina.

Gabriela Jozić, volonterka koja je vodila jednu od dječjih radionica, oduševljena je programom Tobogana, a ispričala nam što ju je potaknulo da volontira u projektu Rijeke 2020: – Mislim da možemo biti ponosi što je naš grad dobio ovu titulu! Magistra sam likovne pedagogije i sa zadovoljstvom sam odlučila volontirati u projektu Rijeka 2020 – EPK. Na taj način doprinosim zajednici, ali i vlastitom napretku. Pozivam sve ljude dobre volje – uključite se!

Foto: Mirjana Šarić