Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Slatko i slano, Vijesti

Calexico za dugo prijestolničko ljeto

Kolovoz u Rijeci nikada nije bio uzbudljiviji. Tradicionalno mjesec godišnjih odmora, praznih ulica i visokih temperatura, ove je godine probuđen Ljetom u prijestolnici, a u ponedjeljak 13. kolovoza začinjen je i krunskim događajem – nastupom benda Calexico.

Europska turneja kultnog američkog alt country/indie rock benda u znaku je promocije njihovog devetog studijskog albuma The Thread That Keeps Us, koji je početkom godine objavljen u diskografskoj kući City Slang.

Koncert je održan na jedinstvenoj lokaciji na riječkoj Delti, tik uz brod Galeb, okružen skladištem, paletama i daskama, što je cijeloj priči dalo poseban industrijski štih. Lokacija nije odabrana slučajno: glazbena čarolija američkih indie mariachija odigrala se na točki spajanja Rječine i Jadranskog mora, između ostalog i zato što je ovaj nastup organiziran u sklopu programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji se bavi inovativnim promišljanjem urbanog prostora i reinvencijom prostora bivših industrijskih postrojenja.

Podrška Calexicu stigla je od kolega iz Rijeke, benda My Buddy Moose, s kojima su sada već dobri znanci – prije samo mjesec dana ova četvorka nastupila je kao predgrupa Calexicu u Ljubljani. Nakon kratkog zagrijavanja uslijedio je izlazak sedmorice pred riječku publiku: frontmen benda Joey Burns, John Convertino, Martin Wenk, Jacob Valenzuela, Sergio Mendoza, Jairo Zavala Ruiz i Scott Colberg. Koncert je započeo pjesmom End of the World With You s novog albuma, nakon koje je Burns pozdravio publiku riječima na hrvatskom: Može, može, može! Slavimo život, nema boljeg mjesta od ovoga sada i ovdje!, dodao je.

Calexico je Rijeku rasplesao i hitovima kao što su Crystal Frontier, Guero Canelo, Stray, a premijerno je izvedena pjesma Tu y Las Nubes. Luka različitosti privukla je ovim povodom ljude iz susjednih zemalja i gradova: na Calexico su pohrlili fanovi iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Beograda, Novog Sada, a upoznali smo i gošću iz Beča koja je sinoć svoj omiljeni bend čula 22. put u životu. Prijestolnica kulture ovoga je ljeta, očito, neizostavna postaja.

Nastup benda Calexico realizirao je Distune promotion u suradnji s RockSvirkama i Coda Agencyem, a pored Rijeke 2020 – EPK, događaj je podržan je i od strane Sveučilišta u Rijeci, Ministarstva kulture RH i Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Foto: Ivan Vranjić