Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Cjelodnevno predstavljanje Rijeke – Europske prijestolnice kulture u Ljubljani

U utorak, 22. listopada, u Ljubljani se održalo predstavljanje grada Rijeke i kulturnog programa kojeg Rijeka priprema za narednu, 2020. godinu, kada će nositi titulu Europske prijestolnice kulture. Kao prvi hrvatski grad koji je osvojio ovu značajnu titulu, riječki EPK projekt počiva na sloganu “Luka različitosti” koji najbolje opisuje duh Rijeke kao otvorenog, tolerantnog i multikulturalnog grada.

Cjelodnevni bogati program kojim se Rijeka predstavila u Ljubljani uključivao je niz aktivnosti i odvijao se na nekoliko gradskih lokacija u samom centru Ljubljane. Uz pozdravne govore Metke Bradetić, direktorice Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji te Petra Škarpe, direktora Turističke zajednice grada Rijeke započeo je jutarnji dio programa na Tromostovlju na Stritarjevoj ulici.

U glazbenom dijelu programa nastupili su riječka Klapa Nevera i poznati rock glazbenik Boris Štok. Posjetiteljima su prikazani atraktivni promo filmovi Turističke zajednice grada Rijeke kao i Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a riječka plesna skupina K2K uz EPK volontere izvela je flash mob plesni nastup.

KUD Lanterna u svom nastupu je kroz napjeve i plesove pokazao tradiciju riječkog kraja, a jedna od najpoznatijih riječkih tradicija – Riječki Karneval, građanima Ljubljane je predstavljena kroz mimohod karnevalskih grupa Siti i pijani, Draške maškare, te Grobničke dondolaše predvođene Meštrom, Kraljicom i Morčićima.

Prezentacija turističke i gastro ponude Rijeke, riječkog prstena i Kvarnera te izložba fotografija događanja i atrakcija Rijeke odvijala se na Gallusovom nabrežju.

Popodnevni dio predstavljanja obilježio je prijem riječke delegacije kod gradonačelnika Ljubljane u Gradskoj vijećnici uz potpisivanje kulturnog sporazuma između ova dva grada, a tom prilikom u atriju Gradske vijećnice izložena je i Lungomare Art izložba koja informira posjetitelje o novoj kulturno turističkoj ruti na Kvarneru koju čine trajne skulpture europskih i svjetski poznatih umjetnika. Sve skulpture postavljaju se u 10 mjesta diljem Kvarnera, na taj način stvarajući novu kulturno-turističku rutu u sklopu programa Europske prijestolnice kulture. U prizemlju Gradske vijećnice održana je javna tribina jačanju suradnji LGBT zajednica.

Uz prezentaciju kulturnog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u Kinu Šiška, riječki boravak i predstavljanje u Ljubljani završilo je nastupom benda Jonathan koji je ovo proljeće imao višetjednu uspješnu turneju po SAD-u.

 

Foto: Stephay Stefan & Rijeka 2020