Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Common Space u Galeriji Kortil

U Rijeci se 30. studenog u 20 sati u Galeriji Kortil otvara izložba pod nazivom “Common Space”, završna izložba devetomjesečne serije samostalnih izložbi programa “Ciklus mladih ustvarjalcev 2.0” u organizaciji Centra za urbanu kulturu Kino Šiška iz Ljubljane. Suradnja je ostvarena s riječkim Centrom za transmedijske umjetnosti i kulture EREKT kroz program izložbi i razmijene EX EX i Galerijom Kortil.

Izložba predstavlja devetero mladih umjetnica/ka koji su u prostoru Kioska, Kino Šiška u sezoni 2014./2015. prikazali radove koji trenutačno obilježavaju tokove slovenske suvremene umjetnosti mlađe generacije.

PolonaDrobničza IskruCiklus je uspješno završen pod vodstvom mladih kustosica Tie Čiček i Dore Trček, a završna izložba predstavlja Polonu Drobnič, Asianu Jurca Avci, Sai Pan, Martinu Jurak, Emila Kozolea, Jaku Vatoveca, Marušu Meglič, Nejca Franetiča – Desu i Rinu Barbarić koje/i djeluju u različitim medijima. Prikazat će se nova djela čija je nit vodilja refleksija “zajedničkog prostora” kojem pripadaju, a izložba predstavlja prostor osobnog iskustva, slobode i autonomije izražavanja, kao i prostor društvenih prisila, nesigurnosti, složenosti i dijaloga s osobnim identitetima.

Naslov izložbe reflektira različite poglede, iskustva, životne stilove i identitete mladih umjetnica/ka, istovremeno se nadovezujući na koncept zajedničkog društvenog prostora, kojeg predstavlja Slovenija, kao i utjecaj njene umjetničke scene na pojedinke/ce čija će djela biti predstavljena. Devetero raznovrsnih autora odlučilo je izvorno i individualno progovoriti o temi kroz vlastito iskustvo studentske razmijene, života u inozemstvu, rada i djelovanja u domaćim uvjetima produkcije umjetnosti i kulture … prikazujući intimne trenutke s prijateljima i obitelji, preplećući urbani prostor s pejzažima ruralnoga doma, kritizirajući društvenu svakodnevicu.

“Common Space” uspostavlja paralele između produkcija mladih umjetnica/ka iz srodnih prostora i obližnjih urbanih centara suvremene umjetnosti i kulture. Rijeka i Ljubljana prijateljski su gradovi od 1979. godine u kojima se mladi kreativci suočavaju sa sličnim financijskim ograničenjima i uvjetima rada. Rijeka se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture u 2020. godini i može se pohvaliti s iznimno zanimljivom generacijom mladih stvaralaca, a refleksija na zajedničko okruženje i ograničenja u oba grada služe kao izvor kreativnosti i otpora mlađe generacije.

Ova međunarodna suradnja nudi mladim slovenskim kreatorima dragocjena iskustva i vidljivost u internacionalnom umjetničkom prostoru i poziciju da prepoznaju sličnosti u naizgled, tuđem prostoru. Riječkim umjetnicama/cima i publici pružit će se mogućnost pogleda u suvremenu umjetničku produkciju mlađe generacije, umrežavajući se s vršnjacima prijateljskog grada, ali i mogućnostima za nastavak suradnje.

Izložba se može pogledati do 5.12. radnim danom od 10 do 13 i 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz u galeriju je besplatan i otvoren svim zainteresiranima. Stručna vodstva organiziraju se kroz postav za grupe i pojedince uz prethodnu najavu na mail galerijaKortil@rijeka.hr.

Potporu projektu omogućili su Grad Rijeka, Galerija Kortil, Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Grad Ljubljana.