Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, RiHub, Vijesti

Čujemo li naše starije? – projekt uključivanja umirovljenika u društvo

Koliko su osobe starije životne dobi integrirane u društvo, koliko ih uvažavamo i razumijemo, bila je tema radionice „Čujemo li naše starije?“ održane povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u klubu umirovljenika Sv. Nikola Turnić u sklopu programa „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi“.

Na radionici koju je posjetilo petnaestak umirovljenika i koju je vodila psihologinja Katarina Banov razgovaralo se o uključenosti, odnosno vidljivosti umirovljenika u društvu. „Često se stječe dojam da su oni nevidljivi, da ih okolina ne razumije i ne sluša, a na ovom predavanju govorili smo o tome kako takve situacije prebroditi sa što manje opterećenja, ali i kako jedni drugima mogu biti podrška. Oni su često dojma da ih se diskvalificira zbog godina, da njihovo mišljenje nije važno pa ovakvim programima nastojimo to barem malo promijeniti“, objasnila je Banov.

A da su umirovljenici itekako zainteresirani za aktivno sudjelovanje u današnjem društvu otkrio je drugi dio radionice koji je bio posvećen upoznavanju korištenja interneta i modernih tehnologija. „Imali smo već u Matici umirovljenika cijeli ciklus radionica posvećen korištenju pametnih telefona i to ih jako zanima. To im omogućava komunikaciju s obitelji koja često živi daleko, a najviše da mogu komunicirati s unucima. Uporni su i dobro to svladavaju, jer kod njih postoji velika volja i želja“, istaknula je Banov.

Klub umirovljenika Sv. Nikola okuplja oko 160 članova, a prema riječima predsjednice, Rože Butković ove radionice koje vodi psihologica uvijek su najposjećenije. „Provodimo mi i brojne druge aktivnosti, imamo kreativne radionice, igramo tombolu, organiziramo razna predavanja, ali najvažnije od svega je da se družimo i to članovima jako puno znači“, kaže Butković.

Program Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi provodi se uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative kojeg provodi RiHub u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.