Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Dalibor Matanić snimao promotivni spot o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture

Na brojnim riječkim atraktivnim lokacijama snimao se promotivni spot o Rijeci kao – luci različitosti. Spot financiraju Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Rijeke, projekt se realizira u suradnji s Gradom Rijekom i TD Rijeka 2020, a Matanić je izabran temeljem javnog poziva raspisanog prošlog ljeta.

Produkcija spota o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture je povjerena Filmeriji, riječkoj tvrtki specijaliziranoj za produkciju audio-vizualnog sadržaja, a zadatak je bio prikazati Rijeku kao hrvatski urbani fenomen kojega čini njezina turbulentna prošlost, riječki postindustrijski šarm, multikulturalnost, pop-kultura, otvorenost, slobodoumnost i širina duha.

Scenaristica spota rođena je Riječanka, dramaturginja Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka koja je u scenariju pokušala spojiti – nespojivo tj. spojiti različitosti:  “Radi se o jednom sudaru svjetova. Sudaru likova i njihovih karaktera, koji simboliziraju ideju luke različitosti. Ideja je bila izmiješati dokumentarističke materijale i fikciju, a radnju smo smjestili na razne gradske lokacije i u atraktivne prostore. Kako smo to točno napravili, vidjet ćete u spotu. Pokušala sam provokativnim scenama prenijeti duh grada i pogledati ga očima „stranca“, a sve to kroz likove koji su dio povijesti, sadašnjosti i budućnosti Rijeke. Također, kroz scenarij spota nastojala sam provući teme kojima se bave programski pravci Rijeke 2020, da na neki način prezentiramo i sam program.” – rekla nam je Magdalena Lupi Alvir.

Poznato redateljsko lice Dalibora Matanića uhvatili smo nasred Korza u kreativnom zanosu, kojeg je potpirivala zdrava riječka bura.

Rijeka 2020: Dalibore, je li se lako zaljubiti u Rijeku?

Dalibor Matanić: Ne znam kako je drugima, ali ja sam se ovdje već udomaćio. Naučio sam svaku riječku ulicu, što kroz snimanje serije, što  kroz snimanje ovog promotivnog spota. Ipak, još uvijek otkrivam neke nove lokacije i ne bih znao izdvojiti favorita! Ipak, preferiram industrijske vizure u odnosu na, recimo, starogradske lokacije.

Rijeka 2020: Hoćemo li kroz ovaj spot Rijeku doživjeti na sličan način kao i u seriji „Novine“, s obzirom da našu luku različitosti gledamo tvojim očima ili imaš neku drugu ideju?

Dalibor Matanić: Serija je fikcija, a ovdje se bavim stvarnim gradom i stvarnim ljudima, pa će spot sigurno biti „nabrijaniji“ pozitivom. Važno nam je privući ljude i približiti im projekt, i domaćima i strancima. Postoji neki kod u ovom gradu koji je „multi-kulti“, koji zrači pozitivom. Znam da to Riječani možda ne vide među sobom, ali ja koji sam ovdje gost, uvijek primjećujem. I tu energiju želim iskoristiti!

Rijeka 2020: Scenaristica filma je dramaturginja Magdalena Lupi Alvir, Riječanka od glave do pete. Kako ste se vas dvoje umjetnički sljubili u ovom projektu?

Dalibor Matanić: Odlično! Pokušali smo napraviti nešto malo hrabrije. Nešto što podiže ovaj grad u nekom novom svjetlu, da ne bude običan turistički film. Pogledao sam neke promotivne videe prijašnjih kandidata za EPK, koji po meni nisu bili na zadovoljavajućoj razini. Nisu mi bili pretjerano zanimljivi, više sterilni, a bave se kulturom. Tako da smo mi u ovom spotu spojili tradiciju, moderno i futurizam. Napravili smo kolaž grada u kojeg će ljudi htjeti doći.

Rijeka 2020: Na kraju, kada ti dolaziš u luku različitosti? Kada se seliš u Rijeku?

Dalibor Matanić: Hm. Ne znam kad se selim, ali znam da sam u lipnju ponovno u Rijeci, jer snimamo Novine 3!

Promotivni spot Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Rijeke koji tematizira Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture ugledat ćemo uskoro, nakon što se Matanićeva ekipa povuče u topli studio na montažu i posao odradi do kraja. Do tada, mašti na volju i zamislite ronioca u Kružnoj ulici ili varioca u publici HNK Ivana pl. Zajca. U spotu će se naći i kadrovi tuluma na krovu Robne kuće RI, odnosno plesa punkerice i zametskog zvončara. Sve je moguće – u Rijeci, luci različitosti.