Autorske bure

 

Cresom se za priču More inspirirao: Damir Karakaš

Cres

Grad Cres, najveće mjesto na otoku, kroz povijest je bio pogodna luka za sklanjanje brodova tijekom lošeg vremena zbog svoje specifične zaklonjene pozicije u zaljevu.
Iako danas urbane strukture, Cres je uspio očuvati staru gradsku jezgru, okruženu zidinama u obliku pravokutnika s pet kula. Današnji prostor grada obilježava srednjovjekovna lučica „mandrač“, gotske i renesansne crkve i palače plemenitih obitelji.
Kao i ostala otočka mjesta, grad je okrenut razvoju turizma, a posebno je zanimljiva činjenica da se kroz Cres proteže šetnica duga 8 km, istoimena našem programskom pravcu Lungomare.
U gradu Cresu živi nešto manje od 3000 stanovnika.

 

Damir Karakaš

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove.

Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko nagrada za karikaturu.
Objavio je knjigu putopisa „Bosanci su dobri ljudi“ (1999.), roman „Kombetari” (2000.), zbirku priča „Kino Lika“ (2001.), roman „Kako sam ušao u Europu“ (2004.), zbirku priča „Eskimi“ (2007.), roman „Sjajno mjesto za nesreću“ (2009.), zbirku priča „Pukovnik Beethoven“ (2012.)., roman „Blue Moon“ (2014.), te roman „Sjećanje šume“ (2016.).

Po knjizi „Kino Lika“ redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Dramu „Skoro nikad ne zaključavamo“ u sklopu predstave „Zagrebački pentagram“ na scenu ZKM-a postavio je redatelj Paolo Magelli (2009.). Po romanu „Sjajno mjesto za nesreću“, u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci postavljena je i istoimena drama (2010.). Dramu „Snajper“ na scenu ZKM-a postavila je redateljica Franka Perković (2013.), a u Abidjanu, u Obali Bjelokosti redatelj Ivica Buljan (2013.).
Prevođen je na desetak jezika. Živi u Zagrebu.

Više o autoru i njegovu radu

Program je realiziran uz potporu Hotela Kimen i Kampa Kovačine, u suradnji s Gradom Cresom i Gradskom knjižnicom Frane Petrića Cres te Plavica bar Cres.