Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Damir Stojnić u omjeru 1:1 premošćuje selektivnu memoriju

Riječane i njihove goste od četvrtka 12. srpnja intrigira neobična crvena fluorescentna traka na riječkoj Fiumari – riječ je o intervenciji umjetnika Damira Stojnića u okviru ovogodišnje Spajalice MMSU-a, odnosno Ljeta u prijestolnici.

Trakom su u omjeru 1:1 iscrtani temelji zida na Fiumari koji je nekada dijelio Rijeku/Fiume i Sušak, kao dio projekta Damira Stojnića „1:1“ kojim on nastoji obilježiti sve socio-političke sedimente nataložene na riječkom lokalitetu od njezina osnutka. U želji da se premosti „selektivna memorija“ koju su kroz povijest Rijeke uvjetovali različiti vladajući režimi, projektom će se jednakom objektivnošću i primjerenom pažnjom pristupiti, primjerice, razdoblju d’Annuzieve okupacije Rijeke, kao i komunističkom razdoblju pod vladavinom Tita. Jednako se tako tretiraju i raniji slojevi austro-ugarske, pa i francuske i talijanske vladavine.

U sljedećoj etapi projekta, iscrtali bi se temelji bombardirane sinagoge, zatim Sokol kule koju su srušili Mađari. Na mjestu gdje je d’Annunzio pristao sa svojim brodom, podvodnim bi se jakim lampama, također u omjeru 1:1, iscrtao tloris njegova broda, i taj bi se dio mora u Riječkoj luci proglasio d’Annunzievim trgom. Budući da je Rijeku posjetio i Che Guevara, otisnuli bi se koraci njegove rute kroz Rijeku.

Fosforescenta boja priziva geslo svih režima koji uvijek nastoje raskrstiti s “avetima prošlosti”, a u ovom se slučaju te “aveti” prizivaju u život kao legitimna povijesna baština, neovisno od političkih interesa, apostrofirajući bogatstvo njene heterogenosti.

Spajalica je serija umjetničkih intervencija u javnom prostoru Rijeke. Projekt je to riječkog MMSU-a koji podržava performativne i participativne radove, urbane intervencije i outdoor instalacije čija se publika – korisnici ili pak sudionici, ne mogu unaprijed predvidjeti. Ovogodišnja Spajalica, pod kišobranom Ljeta u prijestolnici, u riječke se javne prostore zavukla od 29. lipnja do 15. srpnja.
Više informacija o Spajalici pronađite na linku http://mmsu.hr/dogadaji/spajalica/