Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dan susjedstva Novi Vinodolski EPK uz Novljanski ljetni šušur

U srijedu, 29. srpnja 2020.g. održat će se dan susjedstva Novi Vinodolski Europske prijestolnice kulture – Novljanski ljetni šušur.

Novi Vinodolski istovremeno skriva i otkriva svoje tajne bogate kulture i povijesti koje baštini, a iz kojih progovaraju snažne i osebujne ličnosti, kao što su Ivana Brlić Mažuranić, Ivana Mažuranić i Vladimir Fran Mažuranić, čiji utjecaj i glas odzvanja do današnjih dana, inspirirajući kreativne umove da nastave dalje stvarati bolji svijet, kvalitetnije okruženje i prostor u kojem mašta nema granica.

Dan susjedstva Novi Vinodolski počinje u 10 sati u Narodnoj čitaonici i knjižnici Novi Vinodolski (Trg Vinodolskog zakona 1) predprogramom Kad Regoč i Kosjenka oživedvosatnom likovnom radionicom za sve generacije.

Na radionici će svi zainteresirani vizualizirati ove svojevrsne superheroje, Regoča i Kosjenku, koji žive u mašti mnogih i daju odgovore na važna životna pitanja: kako ljudi grade svoje karaktere, kojim vrlinama se priklanjaju, kojim sustavima, koje običaje usvajaju i slično.
Materijali za radionicu koju vode Zorana Butorac i Suzana Svetić za sve zainteresirane su osigurani, a prijave za radionicu šalju se na e-mail adresu
suzana2210@net.hr
ili zorana.butorac@gmail.com.

Tijekom održavanja radionice, u Narodnoj čitaonici i knjižnici Novi Vinodolski, uzastopnim emitiranjem trominutnog video priloga, bit će predstavljeno i europsko susjedstvo Novog Vinodolskog – glazbeni kolektiv Lydenskab, iz danskog grada Aarhusa. Europski susjedi, naime, nisu bili u mogućnosti uživo prisustvovati programu, zbog aktualne COVID krize.
Lydenskab je ansambl klasične glazbe koji, osim organizacije koncerata, surađuje s raznim zajednicama, na osebujan način potičući ljude na suradnju i ostvarenje zamišljenih ideja. Lydenskab kroz svoj rad priča priče ljudi, gradova i zajednica, koristeći univerzalni jezik – glazbu.

Svečano protokolarno otvorenje Dana susjedstva Novi Vinodolski i preuzimanje vremenske kapsule susjedstava održat će se na Trgu ispred crkve Sv. Filipa i Jakova u 20 sati, nakon čega u 20.15 sati slijedi nastup klape Vinčace.
Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. godine s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasne a cappella interpretacije dalmatinskih i primorskih napjeva. Naziv vinčace predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja.
Klapa svoj izričaj stvara njegujući lirski pristup interpretaciji, posebno obraćajući pažnju na “fuziju glasova”. Veliki poticaj za svoj rad nalazi u baštini svoga kraja te u traganju za starim i zaboravljenim napjevima. Na taj način, u suradnji sa brojnim skladateljima (Ćaleta, Stipišić, Prašelj), uspješno nastavljaju pjevačku tradiciju hrvatskog primorja.

Osim brojnim gostovanjima diljem domovine i svijeta te mnogim nagradama,  klapa Vinčace može se pohvaliti trostrukom uzastopnom pobjedom na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, na ponos svih članova i svih građana grada Novog Vinodolskog.

U 20.45 sati počinje kružna šetnja Pričanje priča, koja kreće sa Starog trga u Novom Vinodolskom i vodi do dvorišta Kuće braće Mažuranić.
Pričanje priča i zanimljivih ulomaka kojima se prenosi duh vremena, ideja i razmišljanja stvarnih povijesnih osoba Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Mažuranića i Vladimira Frana Mažuranića, odvija se na tri postaje. Pripovjedačice Ana Božić Blažević i Marina Klement pričaju priče na Starom trgu, zatim kraj crkve Svete Trojice, a šetnja se nastavlja do biste Ivana Mažuranića, gdje priču pripovijeda Ante Peričić.

U dvorištu Kuće braće Mažuranić (ul. Antuna Mažuranića 5) u 21.25 sati slijedi otvorenje izložbe radova radionice Kad Regoč i Kosjenka ožive te nastavak druženja okupljenih.
U 21.45 sati na istom će mjestu Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvesti svoju predstavu Šuma Striborova, namijenjenu starijima od 5 godina.

Susjedstvo Novi Vinodolski dio je programa 27 susjedstava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska predstolnica kulture, čiji su nositelji inicijative Grad Novi Vinodolski, Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, te Centar za kulturu Novi Vinodolski.
Partneri projekta su Društvo Naša Djeca Novi Vinodolski i Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski.

 

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze

bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

O SUSJEDSTVU NOVI VINODOLSKI I PROGRAMU “NOVLJANSKI LJETNI ŠUŠUR”

Novi Vinodolski istovremeno skriva i otkriva svoje tajne bogate kulture i povijesti koje baštini, a iz kojih progovaraju snažne i osebujne ličnosti, čiji utjecaj i glas odzvanja do današnjih dana govoreći o velikim idejama i inspirirajući kreativne umove da nastave dalje stvarati bolji svijet, kvalitetnije okruženje i prostor u kojem mašta nema granica.

Upravo iz tih razloga izabire se bezvremenski umjetnički izričaj – kazivanje priča. Kazivači priča uvode nas u paralelne svjetove i otkrivaju nam skrivene kutke mašte i mogućnosti.

Novi Vinodolski postaje epicentrom pričanja priča, kulture koja kroz narativ prenosi važne poruke novim generacijama, a da bi se ispričala, priču se mora poznavati. Stoga je lokalna zajednica pozvala svoje kazivače ali i one koji će se svojim izvedbama pridružiti u viđenjima istih kroz druge umjetničke forme.

Program je inspiriran poviješću i kulturnim nasljeđem obitelji Mažuranić jer ono što lokalna zajednica baštini sačuvano je znanje koje se pretače u suvremene umjetničke izričaje, materijalizirajući mitove i legende u stvarnost i sadašnji trenutak, prenoseći ga novim generacijama. Ovdje se ne misli na turističke proizvode, brendove i dekoraciju, već se govori znanju koje postaje opipljivo i vidljivo u prostoru mašte iz kojeg će nastajati nove ideje za budućnost.

 

O NOSITELJU INICIJATIVE:

Grad Novi Vinodolski osnivač je ustanova u kulturi, koje osim što svojim aktivnostima pridonose očuvanju novljanskog i hrvatskog identiteta, kreiraju kulturna događanja na području grada. Gradske ustanove uključene u programa susjedstva Novi Vinodolski su Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, te Centar za kulturu Novi Vinodolski.

 

O sudionicima programa:

Voditeljice likovne radionice

Zorana Butorac završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer grafički dizajn. Koordinatorica je volontera u Gradskom društvu Crvenog križa Novi Vinodolski te voditeljica likovne radionice „Kameleoni“.

Suzana Svetić socijalna je pedagoginja i učiteljica razredne nastave, radi u Centru za socijalnu skrb Gospić, te je i predsjednica je Društva Naša Djeca Novi Vinodolski, od čijeg osnutka aktivno sudjeluje u provedbi programskih aktivnosti, kroz organiziranje predavanja i radionica za roditelje, djecu i širu javnost.

Kazivači priča
Ana Božić Blažević profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, te magistra bibliotekarstva i lektorica. Piše za Novljanski list, a u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom sudjeluje u organiziraciji raznih kulturnih događanja u Novom Vinodolskom: Čitanje na glas, glagoljske radionice, susrete s književnicima, predavanja i slično.

Marina Klement profesorica je hrvatskog jezika i književnosti. Od najranijeg djetinjstva gaji ljubav prema poeziji, osobito čakavskoj te jedna od voditeljica Malih čakavčića.

Ante Peričić, student novinarstva, već treću godinu radi u novljanskom Centru za kulturu, uređuje FB stranice Grada, piše za Novljanski list. Dopisnik je Novog lista i voditelj na Televiziji Student u sklopu FPZG-a. Voditelj je ljetnih radionica Medijske kulture za klince, u kroz CZK vodi program ljetnog kina koji su dijelom Mreže kina na egzotičnim lokacijama, još jednog programa kojeg u suradnji s partnerima provodi program 27 susjedstava EPK.