Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dan susjedstva Opatija EPK: OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam

U četvrtak, 15. listopada 2020.g. od 18 do 21 sat u Centru Gervais (Nikole Tesle 5, Opatija) u susjedstvu Opatija, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulutre, bit će održan program OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam.

Program OKiZA, koji je besplatan za posjetitelje, osmišljen je kao impuls razvoju kreativnih sadržaja u kulturi na području Opatije te podrška umjetnicima u njihovom nastojanju da utječu na kvalitativne promjene u društvu na području očuvanja okoliša i “zero waste” koncepta u turizmu.

U 18.00 sati sve počinje prezentacijom aktivnosti koje su se događale od 2018. godine do danas u sklopu susjedstva Opatija. U programu sudjeluju sami akteri pojedinih aktivnosti, koji će predstaviti rezultate svojih projekata: govornici održanih tribina, voditelji radionica, pobjednici i sudionici natječaja OKiZA, volonteri akcija pošumljavanja, autori izložbi, mladi sudionici street art festivala i brojni drugi “susjedi”.

Na istom mjestu od 18.30 sati slijedi glazbeno – scenska predstava Eko oštija. 

Oštija je kulturno-umjetnička kumpanija koju čini pet lokalnih glazbenika, a okupili su se zbog snimanja narodnih izreka i uzrečica svog zavičaja. S obzirom da imaju veliko scensko iskustvo počeli su od prikupljenih izreka pisati i izvoditi autorske skečeve, stand-up nastupe i kazališne predstave.
Za OKiZA-u pripremaju posebno izdanje pod nazivom Eko-Oštija koje će biti svojevrsna kompilacija njihovih uspješnica. U predstavi sudjeluju glumci amateri i glazbenici profesionalci, a sve je prožeto glazbenim brojevima i simpatičnom konverzacijom između sudionika predstave. Igraju: Dražen Turina Šajeta, Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech Zveki, Zoran Ravnić Zoki i Damjan Grbac. 

Od 19.30 sati slijedi protokolarni dio programa i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Drenova. U programu sudjeluju i predstavnici Grada Opatije, RIJEKE 2020, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.
U ovom dijelu programa, bit će predstavljen i pobjednički rad natječaja OKiZA “Regata”, umjetnice Sandre Ružić. OKiZA natječaj bio je namijenjen kreativnim i inovativnim rješenjima umjetnika i kreativaca, s ciljem stvaranja platforme za višestruku razmjenu ideja te poticanje održivog i kulturnog razvoja Opatije putem razvoja kreativne industrije, kojom se utječe na poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici.

U 20.00 sati druženje okupljenih nastavlja se uz domjenak.

Dodajmo, za vrijeme trajanja programa moguće je razgledati izložbu fotografija “Lungomare u tišini”, fotografkinje Tanje Ribarske iz Makedonije, koja je kroz umjetničku rezidenciju u Opatiji, fascinirana “grotama”, odlučila predstaviti svoje viđenje popularne lungomare šetnice.

Također, postavljena je i izložba fotografija “Međugeneracijska solidarnost”, koja je nastala je kao odgovor na problem današnjeg društva i važnost međugeneracijske solidarnosti, ključa za budućnost i opatijske lokalne zajednice. Lokalno stanovništvo uz potporu renomiranih opatijskih fotografa pozvano je da ustupi fotografije iz svoje obiteljske, ali i profesionalne arhive koje karakterizira tema međugeneracijskih odnosa (unuci i nonići, obitelji, prijatelji različitih dobnih skupina), usmjerena prema smanjivanju međugeneracijskog jaza, osnaživanja i aktivacije starijeg stanovništva te međuodnosa u društvu. Kako bi potaknuli građane na aktivno uključivanje, 2018. godine upriličeno je međugeneracijsko fotografiranje na manifestaciji „Walk, Art & Wine in Volosko“. Posjetitelji će moći vidjeti fotografije Opatijaca ustupljene od strane lokalnih građana, ali i volontera iz Španjolske, različitih generacija. Umjetnici su Petar Kürschner, Nikola Turina, Marin Sušanj, Sara Penić, Cesar Ruiz i Jorge Coloma Puga. 

U vrijeme održavanja programa OKiZA svi će posjetitelji moći pogledati i prezentaciju Grada BečaOdjela za zaštitu okoliša, kao europskog partnera susjedstva Opatija, pod nazivom OkoKauf Wien.
Radi se o programu održive javne nabave kojim je Grad Beč uspješno smanjio emisiju CO2 za 15.000 tona godišnje. U posljednjih desetak godina Beč je slijedio ekološke kriterije u procedurama nabave dobara i usluga – od deterđenta za pranje suđa do uredskog pribora, od hrane za dječje vrtiće i bolnice do materijala za konstrukciju. OkoKauf Wien u tom je smislu od strane EU komisije proglašen kao jedan od najefektivnijih projekata kojima se promovira učinkovitost resursa. 

Najavljena događanja organiziraju se u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama. Kapacitet prostora ograničen je na 100 sudionika, nakon čega ulaz zainteresiranima više neće biti moguć.
Na ulazu u Centar Gervais potrebno je dezinficirati ruke osiguranim dezinfekcijskim sredstvom te ostaviti svoje osobne podatke, a nošenje zaštitnih maski je obavezno. Sjedenje će biti organizirano uz dovoljnu fizičku distancu među posjetiteljima. 

Nositelj inicijative susjedstva Opatija je Udruga Žmergo, dok je europsko susjedstvo Grad Beč – Odjel za zaštitu okoliša.

Partneri su: Grad Opatija, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Klub 60+ i Savjet mladih Grada Opatije.