Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Delegacija predstavnika „sedme sile“ u posjeti Rijeci 2020: Danas smo se družili s novinarima

Informiranje predstavnika medija o projektu Europske prijestolnice kulture iznimno je važno za dobru komunikaciju, vidljivost i razvoj publike, stoga je Rijeka 2020 uputila poziv novinarima na izlet u Luku različitosti.

Novinari iz Novog lista, Radio Rijeke, Kanala RI, iz Večernjeg lista, HINA-e , HRT-a i Jutarnjeg lista okupili su se u utorak 29.5. ispred HNK Ivana pl. Zajca te posjetili ključne lokacije i infrastrukturne projekte Europske prijestolnice kulture.

Kazalište HNK Ivana pl. Zajca važan je partner projekta i jedna od najposjećenijih kulturnih institucija u Hrvatskoj. Iako nije smio previše otkriti o programu za 2020., jer je to pravilo u proceduri organizacije, intendant Marin Blažević podijelio je s novinarima neke od već dogovorenih produkcija i koprodukcija, od kojih je novinarima, vjerojatno, najzanimljivija predstava Olivera Frljića prema tekstu Gorana Stefanovskog za koju se planira izvođenje na vlaku koji prolazi gradom.

Ispred zgrade sjedišta Rijeka 2020 – EPK novinare je dočekala direktorica Emina Višnić koja se zahvalila na odazivu.

– Mi smo u pripremnoj fazi za 2020. godinu, a te pripreme idu dobro i vrlo su intenzivne. Moramo se pohvaliti da je upravo jučer osnovana i udruga Poslovni klub PartneRI s kojom smo skopili sporazum, a koja okuplja poduzetnike iz Rijeke i županije. Udruga će davati potporu određenim programima unutar projekta Rijeka 2020, ali će i, dugo nakon što mi završimo projekt, nastaviti osnaživati zajednicu. Time se jako ponosimo, to je velik pomak u ukupnoj slici kulture i kulturne politike Hrvatske, kazala je Višnić.

Kroz zgradu Ivexa na adresi Delta 5 novinare je proveo netko tko tu građevinu poznaje najbolje – voditelj programskog pravca Slatko i slano, arhitekt Idis Turato. U zgradi su trenutačno u harmoničnom suživotu TD Rijeka 2020, zatim udruga Delta 5 koja okuplja umjetnike  umjetnice, potom kazališna radionica za mlade Zajc Lab, Turatov arhitektonski ured, Delta Lab, planinarsko društvo…

S vrha Ivexa, odakle puca pogled na sve strane grada, koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić najavila je i program Ljeto u prijestolnici koji će otvoriti prvi koncert u Ciklusu Furioza programskog pravca Kuhinja, koncert poznatog indie sastava Punčke. Koncert će se održati na otvorenom, ispred zgrade Ivexa, u sklopu popodnevno-večernjeg događanja Delta otvoreno.

Na kraju boravka novinara na adresi Delta 5, goste je pozdravila i Irena Kregar Šegota, direktorica razvoja koja je govorila o legacyju projekta i podsjetila da je upravo u ponedjeljak osnovana udruga Poslovni klub  PartneRi: Rijeka 2020.

Novinarska delegacija turističkim je busom uz vođenje Bernarda Koludrovića obišla i infrastrukturne projekte Ri Hub i bivši industrijski, a budući kulturni kompleks Benčić, gdje su pod vodstvom pročelnika za kulturu Ivana Šarara obišli radove na bivšoj upravnoj zgradi Šećerane u koju će se smjestiti Muzej grada Rijeke. Tom prigodom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti goste je o programu informirao i Slaven Tolj, ravnatelj MMSU i umjetnički direktor Rijeke 2020.